Slusari: Cât va mai dura aceasta politică dezastruoasă prin care cineva de la Chișinău să se bage impertinent în viața comunităților noastre…?

Slusari: Cât va mai dura aceasta politică dezastruoasă prin care cineva de la Chișinău să se bage impertinent în viața comunităților noastre…?

După ce Ministerul Finanțelor a publicat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, liderul fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandr Slusari, trage concluzia că acest Guvern nu mai are dreptul să promoveze proiecte importante pentru țară și urmează să plece în ziua validării mandatului noului președinte, transmite OFICIAL.

Alexandr Slusari spune că are multe întrebări la acest document, dar cea mai importantă concluzie este că această politică este profund anti agrară și prevede o intervenție grosolană și nejustificată în competențele autonomiei locale.

„Majorarea TVA până la 12 %, în condițiile când prețurile la producția agricolă sunt controlate de câteva companii mari, ar fi o povară suplimentară de zeci de milioane de lei pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul agrar.

Micșorarea TVA la fertilizanți și pesticide fără garanții că aceste produse se vor ieftini pentru agricultori, iarăși, doar agravează situația financiară a gospodăriilor agricole la capitolul TVA. În urma acestei modificări au de câștigat doar agro holdingurile, cărora li se va restitui din buget nu 8, ci 12 % TVA din exporturi.

Totodată, este absolut inexplicabilă propunerea Ministerului Finanțelor privind plafonarea taxelor locale. Probabil, cineva din acest guvern, mă scuzați, consideră că primarii și consilierii locali sunt niște idioți, care nu sunt capabili să decidă judicios care ar fi taxele locale optime pentru business. Merg foarte des în satele noastre și observ cu câtă atenție primarii tratează antreprenorii locali, care, adesea, sunt și consilieri locali, și cu câtă diligență caută investitori pentru satele noastre muribunde”, menționează Slusari.

Alexandr Slusari se întreabă cât va mai dura aceasta politică dezastruoasă prin care „cineva de la Chișinău să se bage impertinent în viața comunităților noastre și să le dicteze ce trebuie să facă?”.

Amintim că, descentralizarea și susținerea producătorilor autohtoni, a întreprinderilor mici și mijlocii, sunt reperele de bază ale politicilor economico-sociale ale Platformei DA.

Cristina Pendea

Share