Slusari: APP nu are viziuni privind dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău

Slusari: APP nu are viziuni privind dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău

Fostul deputat Alexandr Slusari este convins că Agenția Proprietății Publice nu are viziuni privind dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău, informează OFICIAL.

El spune că anume din acest motiv APP vorbește despre cele 180 de zile necesare pentru reluarea controlului și despre recuperarea „investițiilor”, care nu au fost recunoscute de arbitraj internațional.

„Probabil că cei de la Agenția cred că nimeni nu are acces la contractul de concesiune. Greșiți amarnic.

Art. 26-3. La rezilierea prezentului Contract, indiferent de motiv, Concedentul trebuie să aibă puterea şi autoritatea de a:

– DEȚINE IMEDIAT posesiunea şi controlul asupra activelor concesiunii;

– INTERZICE Concesionarului [întreprinderii concesionale] precum şi oricărei alte persoane să solicite prin intermediul sau din numele întreprinderii concesionale accesul/administrarea asupra activelor concesiunii sau a oricărei părţi a acestora….

Este o clauză absolut clară, univocă și logică. După rezilierea contractului proprietarul Aeroportului imediat trebuie să ia sub control toate activele acestuia pentru a nu admite orice delapidare de bunuri. Iar luănd în considerație cine a fost concesionarul, unde a mers o bună parte de bani de la exploatarea infrastructurii critice ale țării și ținănd cont de sancțiunile internaționale, anunțate recent impotriva grupării criminale, care controlează Aeroport, APP demult trebuia să între în posesia obiectului cu toate activele și să controleze orice tranzacție din numele entității”, spune Slusari.

El menționează că referința la 180 de zile nu este relevantă, întrucăt art. 24 din contract prevede că în MAXIMUM 180 de zile urmează să fie întocmit Actul de primire-predare privind restituirea activelor.

„Adică este vorba despre desfășurarea procedurii oficiale juridice de returnare a patrimoniului. Aceasta clauza nicidecum nu impedică realizarea prevederilor contractuale privind luarea imediată sub control a tuturor activelor Aeroportulu, mai ales în condițiile stării de urgență. Poftim, faceți inventariere, evaluare, auditul, însă sub controlul riguros ai reprezentanților proprietarului.

Îmi pare rău că nu vedem poziția tranșantă a Guvernului, în subordinea căruia este Agenția Proprietății Publice. Orice risipă, orice furt al activelor statului, care poate să se producă acum în cadrul Aerioportului, ar fi o responsabilitatea comună celor de la APP și de la executiv”, spune Slusari.

Share