Situația securității regionale, discutată în cadrul întrevederii lui Igor Grosu cu o delegație a Senatului României

Situația securității regionale, discutată în cadrul întrevederii lui Igor Grosu cu o delegație a Senatului României

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu delegația Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului Parlamentului României, condusă de președintele Comisiei, Nicoleta Pauliuc. La întrevedere a participat și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, Lilian Carp, transmite OFICIAL, cu referire la un comunicat.

Discuțiile s-au axat pe provocările și consecințele invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reiterat că autoritățile din țara noastră urmăresc evenimentele și își mobilizează eforturile pentru a le oferi suport refugiaților ucraineni: „În prezent, țara noastră găzduiește în jur de 100 000 de refugiați. Mai mulți copii au fost deja integrați în instituțiile de învățământ. De asemenea, oamenii beneficiază de servicii medicale și sociale, iar cei care își doresc sunt încadrați în câmpul muncii. Este un efort mare, dar datorită cetățenilor noștri, facem față acestei situației”.

De asemenea, în cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre provocările de ordin economic și comercial.

”Din cauza războiului, legăturile comerciale cu Ucraina au avut de suferit, iar agenții economici moldoveni sunt nevoiți să se orienteze spre alte piețe de desfacere. În acest sens, noi încercăm să-i ajutăm, iar piața de desfacere a statelor UE ar oferi multe oportunități”, a declarat Președintele Parlamentului.

Un alt subiect de pe agenda întrevederii a fost procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”Nu este un gest simbolic. Noi suntem foarte deciși și consecvenți în acțiunile noastre. Acum, suntem la etapa de completare a chestionarului și o vom face repede și calitativ”, a adăugat Președintele Legislativului.

La final, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mulțumit oficialilor români pentru suportul acordat de-a lungul anilor: „Și acum România a fost prima care ne-a ajutat. Noi apreciem enorm faptul că, întotdeauna, indiferent de circumstanțe, ați știut cum să răspundeți la solicitările și necesitățile noastre.”

În perioada 14 – 15 aprilie, membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României efectuează o vizită la Chișinău. Membrii delegației s-au mai întâlnit cu membrii Comisiei securitate națională, apărare ș ordine publică.

Share