Sistemul distincțiilor de stat a fost revizuit

Sistemul distincțiilor de stat a fost revizuit

Parlamentul a votat proiectul de lege care prevede revizuirea sistemului distincțiilor de stat. Inițiativa legislativă a fost susținută în lectura a doua de 62 de deputați.

Proiectul prevede că sistemul distincțiilor de stat va fi bazat pe ordine, cruci, medalii și titluri onorifice. Astfel, se instituie un nou ordin – „Ordinul Libertății”, care va fi conferit pentru promovarea democrației, drepturilor omului, egalității în drepturi, libertății, pluralismului și toleranței; protejarea patrimoniului cultural; susținerea acțiunilor de caritate și asumarea angajamentului social. De asemenea, se instituie o nouă medalie – „Meritul Academic” – cu două clase graduale. Distincția va fi conferită cadrelor didactice, cercetătorilor, precum și personalului din domeniile educației, cercetării și inovării pentru activitate pedagogică prodigioasă și rezultate remarcabile în procesul educațional; activitate meritorie în cercetarea științifică fundamentală și aplicativă; promovarea progresului educațional, științific, inovațional, tehnologic și digital; contribuția semnificativă la formarea și dezvoltarea intelectuală, morală și civică a tinerei generații; implicarea activă în realizarea politicilor statului în domeniile educației, științei, cercetării și inovării.

Noua lege privind distincțiile de stat ale Republicii Moldova mai prevede revizuirea conceptului ordinului „Gloria Muncii”. Acesta își va schimba denumirea în „Ordinul Muncii”, va fi renovat artistic, dezvoltat pe clase și va putea fi conferit gradual. La fel, se propune un nou concept și aspect artistic al medaliei „Meritul Civic”, precum și ridicarea la rang de cruce a medaliei „Meritul Militar”.  Alte prevederi vizează modificarea denumirii „Ordinul de Onoare” în „Ordinul Onoarei”; modificări la „Ordinul Republicii” și la titlul onorific „Artist al Poporului”. De asemenea, documentul stipulează că sunt prevăzute sancțiuni pentru purtarea și păstrarea ilegală, efectuarea de tranzacții ilicite, precum și falsificarea distincțiilor de stat.

Potrivit  noilor prevederi, distincțiile vor fi acordate o singură dată pe an, pe data de 27 august, când este marcată Ziua Independenței.

Totodată, adoptarea noilor reglementări implică abrogarea Legii nr. 1123/1992 privind distincțiile de stat ale Republicii Moldova.

Share