SIS a prezentat în plenul Parlamentului raportul privind imixtiunea externă în procesul electoral din Republica Moldova
Astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului Republicii Moldova, directorul SIS, Alexandru Musteața, a prezentat raportul instituțional cu privire la fraudele electorale identificate și constatate de către Serviciul de Informații și Securitate în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din anul curent.
Raportul cuprinde informații detaliate și complexe despre formele de manifestare ale imixtiunii externe în procesul electoral din Republica Moldova, inclusiv aspecte ce țin de finanțare ilicită, campanii de propagandă, dezinformare etc.
Potrivit datelor obținute de către Serviciu, în Federația Rusă, orașul Moscova, a fost instituit un centru operațional de comandă, sub coordonarea autorităților ruse, care avea drept obiectiv primordial compromiterea referendumului republican și a scrutinului prezidențial. În acest scop, factorul rus l-a desemnat pe Ilan Șor drept conducător al acestui grup criminal, oferindu-i acestuia tot spectrul de instrumentar necesar: resurse financiare, mediatice, umane, logistice, tehnice, precum și suportul contrainformativ.
SIS, de comun cu autoritățile naționale și partenerii externi, a reacționat prompt și instantaneu în vederea preîntâmpinării și combaterii imixtiunii externe și altor riscuri proeminente cu referință la procesul electoral, realizând în acest scop multiple și diverse măsuri de competență. Drept urmare, a fost identificată și contracarată activitatea unor pseudo-observatori implicați în monitorizarea alegerilor; au fost prevenite și anihilate atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale; preîntâmpinate acțiuni subversive de perturbare a ordinii publice; documentate cazuri de cumpărare a voturilor; dejucate planuri de compromitere a activităților secțiilor de vot din străinătate (scenariul alertelor false cu bombă) etc.
Totodată, Serviciul a sesizat despre riscurile de securitate generate de ascensiunea vădită a factorului rus în exploatarea instrumentarului de influență informațională. Această platformă a fost utilizată activ de către Federația Rusă pentru propagandă și distribuirea dezinformării. Drept exemplu, instituția a identificat o rețea care, în anul 2024, a distribuit sistematic narative pro-Kremlin (inclusiv pro-război), prin intermediul rețelelor Telegram, Tiktok și YouTube.
Raportul detaliat și integral cu descrierea și demonstrarea întregului spectru de imixtiuni externe în procesul electoral care s-a desfășurat anul curent în Republica Moldova poate fi accesat aici.