Sergiu Răilean: Începând cu anul 2016, odată cu învestirea Guvernului Filip, indicatorii economici au înregistrat o creștere constantă

Sergiu Răilean: Începând cu anul 2016, odată cu învestirea Guvernului Filip, indicatorii economici au înregistrat o creștere constantă

Fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean, în cadrul unui interviu pentru coment.md, a vorbit despre realizările Guvernului Filip în perioada 2016-2019, și despre ideile Partidului Democrat din Moldova (PDM) pentru următorii patru ani în toate domeniile economice și de infrastructură, informează OFICIAL.

Începând cu anul 2016, odată cu învestirea Guvernului Filip, indicatorii economici au înregistrat o creștere constantă, inclusiv a PIB-ului cu 4,5% anual, în mare parte datorită reformelor structurale și îmbunătățirii mediului de afaceri, ceea ce a dus la relansarea economiei după descreșterea PIB-ului cu 0,5% în 2015. Reformele pro-business promovate de Guvern au asigurat o dinamică pozitivă în perioada anilor 2016-2018 în majoritatea sectoarelor economiei naționale”, a declarat Răilean.

Fostul ministru a comunicat că, în următorii patru ani: „în primul rând să introducem cota zero pentru companii la impozitul pe venitul reinvestit. Vom continua să extindem rețeaua de centre de excelență și inovație digitală, după modelul Tekwill, în toată ţara, la toate etapele de educație”.

„Vom continua majorarea în fiecare an a alocările bugetare direcționate de ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii) pentru finanțarea proiectelor economice lansate de tineri. Ne propunem să recunoaștem dreptul de proprietate asupra criptomonedelor și astfel vom crea un HUB IT regional, Crypto HUB regional, HUB regional Baza de Date (stocare de date). Vom crea condiții permanente pentru rezidenții parcurilor IT. Pentru domeniul HORECA, vom introduce TVA de 5%, iar pentru lanțul de producere în agricultură TVA de 10%. Vrem să introducem și un impozit unic în agricultură în loc de 6 taxe: impozitul pe venit, impozitul funciar, impozitul pe imobil, taxele rutiere, taxele pentru resurse naturale, taxele locale. Ne propunem să dezvoltăm un program de substituire a importurilor de produse agroalimentare cu produse autohtone – „Cumpăram Fabricat in Moldova”. Toate serviciile de stat vor fi digitalizate în 2 ani. Plățile făcute online vor fi subvenționate și vom stimula folosirea de plată cu telefonul mobil”, a mai spus el.

La capitolul licitații și achiziții publice – a adăugat Răilean – „ne propunem ca acestea să fie organizate de o  companie din UE sau SUA, selectată prin concurs. Serviciul Vamal și Inspectoratul Fiscal de Stat vor fuziona în Agenția Venituri”.

„Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal de Stat, Agenţia Proprietăţii Publice, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Consiliul Concurenței vor fi supuse evaluării externe o dată pe an. Evaluarea va fi efectuată de o companie specializată din UE sau SUA, cu sancțiuni în consecință. Vom anula impozitul de 3% la depozitele bancare și vom ridica plafonul de la 1,2 mln. lei la 3 mln. lei, pentru întreprinderile care se înregistrează ca plătitor de TVA. Venitul folosit pentru plata dobânzii la creditele ipotecare nu va fi impozitat, la fel nici tichetele de masă nu vor mai fi impozitate…”, a mai spus ex-ministrul Economiei, precizând că PDM are și alte prevederi în planul său de țară.

Cristina Gurez

Share