
Serebrian, despre Războiul la granița cu Moldova: Prezența trupelor ruse în zona transnistreană, dar și proximitatea geografică, amplifică temerile
Viceprim-ministru pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DW, despre pericolele cu care se confruntă Republica Moldova, odată cu declansașrea războiului în Ucraina, transmite OFICIAL.
„În primele zile de război în societate a existat o tensiune. Era firesc, mai ales că aveam și fundalul acesta sonor, când în multe localități din Republica Moldova loviturile aeriene au fost auzite. După aceea, atmosfera legată de refugiații din Ucraina firește că a creat o presiune psihologică asupra societății. Prezența trupelor ruse în zona transnistreană, dar și proximitatea geografică, la fel amplifică aceste temeri. Deci, analizele respective nu erau doar speculative, pentru că au fost și comentatori politici serioși, care luau în calcul posibilitatea implicării R. Moldova într-un fel sau altul în acest conflict sau extinderea ariei războiului”, a declarat vicepremirul.
Totuși, el a menționat că, în următoarele zile, a primit semnale liniștitoare din mai multe capitale și de la instituțiile statului că nu există temei să credem că R. Moldova ar fi cumva vizată.
„Aceste mesaje s-au multiplicat în timp, astfel încât în momentul de față putem spune cu un grad de certitudine mai mare că pericolul ca R. Moldova să fie implicată direct sau să fie teren de acțiuni militare nu există. Asta nu înseamnă că noi suntem exonerați de riscuri în totalitate. Aceste riscuri sunt de natură economică, pentru că R. Moldova e foarte vulnerabilă și foarte expusă din această perspectivă. Avem conexiuni multiple comerciale și economice, la nivelul importurilor de carburanți, de energie, cu Ucraina, Rusia, Belarus. În momentul în care, în aceste țări, sunt acțiuni militare, evident că pentru noi este un temei de alarmă. În al doilea rând este problema refugiaților. R. Moldova deja are un număr de refugiați mare. În cazul în care operațiunile militare se vor desfășura și mai aproape de frontierele noastre și va fi afectată Odessa, numărul de refugiați va fi mai mare, iar presiunea asupra noastră va crește”, a subliniat Oleg Serebrian.
De asemenea, viceprim-ministrul a menționat că, există și pericole invizibile.
„De exemplu pericolul destabilizării morale sau psihologice a societății. Bunăoară, în aceste zile am observat în zona transnistreană propagarea știrii false că mai multe școli ar fi fost minate. Este un al treilea pericol, iar structurile noastre de forță sunt vigilente și din perspectiva de a contracara acest gen de știri, care pot duce la destabilizarea societății”, a conchis Serebrian.
Doina Buruiană