Șeful statului – la o întrevedere cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului „5+2”

Șeful statului – la o întrevedere cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului „5+2”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi, o întrevedere cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului „5+2”: a Federației Ruse, Ucrainei, OSCE, SUA și UE.

După cum informează OFICIAL, într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, în cursul dialogului au discutat situația actuală privind reglementarea transnistreană, măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și premisele unei eventuale reluări, în anul 2020, a negocierilor politice privind reglementarea problemei transnistrene.

„Înalții oficiali, reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor ai formatului „5+2”, au susținut eforturile comune ale conducerii Republicii Moldova orientate spre promovarea procesului de reglementare, inclusiv prin implementarea, pe mai departe, a măsurilor de consolidare a încrederii, expuse în Protocolul de la Berlin, din 2016, și care au atins un nivel corespunzător de realizare. În cursul întrevederii, am subliniat trei priorități în problema reglementării transnistrene pentru următoarea perioadă: 1). Drepturile omului și democratizarea regiunii transnistrene, asigurarea liberei circulații a oamenilor, mărfurilor și serviciilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova; 2). Restabilirea unui spațiu comercial-economic unic; 3). Crearea premiselor pentru reluarea negocierilor, în anul 2020, privind reglementarea politică a problemei transnistrene”, a scris Dodon.

Președintele Dodon a mai spus că, și-a exprimat speranța că eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor vor crea noi perspective de organizare, în timpul apropiat, a întrevederilor în formatul de negocieri „5+2”.

„În încheiere, le-am adresat mulțumiri participanților la întrunire pentru susținerea acordată Republicii Moldova în procesul de reglementare a problemei transnistrene”, a mai scris Dodon.

Andriana Cheptine

Share