Șeful statului: În opinia noastră contractul de concesionare a aeroportului urmează și va fi reziliat

Șeful statului: În opinia noastră contractul de concesionare a aeroportului urmează și va fi reziliat

Concesionarea Aeroportului a fost singurul subiect discutat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). După ședință, Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a făcut unele declarații de presă, transmite OFICIAL.

Potrivit Președintelui țării, la ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, dar și alte părți implicate.

Președintele a menționat 3 aspecte:

„Acordul a fost semnat în toamna anului 2013 și a fost semnat în unele condiții discutate în public, cum ar fi: cedarea unui investitor privat pentru 49 de ani, ca în schimb acesta să facă investiții de 244 mln. euro. În opinia noastră, există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat. Conform contractului, investitorul poate recepționa de la fiecare pasager 9 euro. Doar în 2018 acesta a acumulat din contul nostru peste 24 mln. euro. Dacă înmulțim aceste 24 mln. euro la 49 de ani, ajungem la un miliard de euro.

O altă întrebare este: a fost sau nu cedat dreptul de concesiune spre altă companie? Noi am stabilit că nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest. Așa cum a fost jumătate de an în urmă, cine au fost proprietari la Avia Invest sunt și în prezent. Este blocată posibilitatea de a ceda cotele de capital la Avia Invest.

A treia întrebare: Ce facem mai departe? În opinia noastră contractul urmează și va fi reziliat. Acest lucru se poate întâmpla, dacă au fost procedurile încălcate. A doua modalitate de reziliere este să vedem dacă nu s-a implementat programul contractului investitorului. Și aici avem întrebări. Specialiștii urmează să facă un audit”, a spus Igor Dodon.

Cristina Parfeni

Share