Șeful statului, despre Grigore Vieru: Ca scriitor și ca om de cultură el s-a simțit profund responsabil de soarta acestui pământ

Șeful statului, despre Grigore Vieru: Ca scriitor și ca om de cultură el s-a simțit profund responsabil de soarta acestui pământ

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că este bucuroasă că la 14 februarie, de ziua de naștere a poetului Grigore Vieru, va fi sărbătorită și Ziua Națională a Lecturii, transmite OFICIAL.

Maia Sandu spune că Grigore Vieru a fost nu doar un poet al tuturor generațiilor și al tuturor inimilor, dar și o înaltă autoritate morală, o călăuză și un model de urmat.

„Ca scriitor și ca om de cultură el s-a simțit, prin fiecare cuvânt rostit și prin fiecare gest, profund responsabil de soarta acestui pământ. Și, în ciuda aparenței sale fragilități, cugetul i-a fost dârz și plin de curaj, iar spiritul – incoruptibil. Ne lipsește mult azi, când ar fi împlinit 87 de ani, dar și în orice altă zi. Căci acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de repere morale în societate și de spirite aducătoare de lumină”, spune Președintele țării.

Șeful statului a spus că „lectura este esențială în formarea fiecărui om”.

„Mă bucur că de acum încolo, la 14 februarie, de ziua nașterii poetului, vom sărbători și Ziua Națională a Lecturii. Este important să înțelegem că lectura este esențială în formarea fiecărui om, chiar de la nașterea lui. Ea stă la baza dezvoltării gândirii și a limbajului uman, a capacităților analitice și a inteligenței emoționale. Este bogăția care stă la îndemâna noastră a tuturor și ne formează ca personalitate”, mai spune Maia Sandu.

Cristina Parfeni

Share