Șeful Misiunii UE la Chișinău, după victoria lui Dodon: Nu cred că…
„Nu cred că se vor schimba foarte mult. În primul rând, avem o linie de politici foarte consistentă în relațiile noastre cu Republica Moldova. Este o țară foarte importantă pentru noi, un vecin de importanță strategică”. Declarația a fost făcută de șeful Misiunii Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, în cadrul unui interviu pentru agerpres.ro.
Tapiola a spus că, ca și în cazul Guvernului, UE a avut o abordare foarte clară: judecă foarte mult relațiile pe baza faptelor.
„Avem Acordul de Asociere, care, cel puțin pe partea de comerț, merge relativ bine. Ar putea merge și mai bine. Avem o politică centrată foarte mult pe reforme reale, schimbare, transformare. Și vom continua să lucrăm cu autoritățile Republicii Moldova pentru a promova și a facilita reformele, în beneficiul cetățenilor acestei țări. Interesul principal al UE este o țară prosperă, dezvoltată și modernă la granițele noastre. Cred că acesta este interesul nostru fundamental și va continua să fie obiectivul nostru”, a subliniat el.
Oficialul European a mai spus că UE și RM sunt legate prin conexiuni precum asocierea politică și integrarea economică.
„Acestea sunt bazele Acordului de Asociere, ale Parteneriatului Estic. Suntem principalul partener economic și principalul donator pentru această țară. Aș spune că este oarecum de înțeles de ce țările din această regiune vor să aibă relații bune cu toate direcțiile. Să fim sinceri: nu există nimic în Acordul de Asociere care să fi fost vreodată împotriva acestui lucru. Dimpotrivă, am vrut să avem un acord care se bazează pe principiul deschiderii: deschidere în comerț, deschidere în privința oportunităților, în schimburile culturale. Dar avem de asemenea o relație contractuală cuprinzătoare între noi. Am înțeles foarte bine că Guvernul Republicii Moldova este extrem de angajat să lucreze pe baza acestei relații. Aș spune să judecăm lucrurile pe baza faptelor, mai puțin a cuvintelor. Cred că relația noastră este atât de profundă, încât nu poate fi răsturnată sau destabilizată foarte ușor”, a mai spus Tapiola.
Doina Secrieru
Nu crede deraoece si Constitutia spune ca un presedinte nu poate aduce nimic decisiv in tara care este parlamentara. De aia as aduce la cunostinta sa fim calmi..
Chiar și Tapiola nu vede un pericol în Dodon, pe cînd Maia Sandu mai nu se întoarce cu picioarele în sus de vrea să ni-l arate că răul cel mai mare care poate exista. Pentru ea a fost prioritară această funcție, cît și pentru Filat, a pierduto, a lăsat fără o șansă pe mulți.
Dupa cum vedem numai pseudo jurnalistii de pe la Jurnal-Tv si analistii de buzunar a clanului Lucinschi spun ca alegerile au fot o catastrofa. Iar oficialii europeni accepta acest rezultat si nu vad in el nimic strasnic.
Eu sunt sigur ca atitudinea UE fata de R.Moldova nu se va schimba, deoarece ei fata de o parte mare a cetatenilor inteleg ca nu presedintele decide vectorul tarii dar parlamentul
Deci după cum vedem toții Maia degeaba se zbate cu fundul e pământ mai ales că mai mulți oficiali au recunoscut aceste alegeri Deci Maia acum doar iși face imgine politică de victimă defapt , dar la noi oamenii naivi cred toate aberațiile lor!
Parerea mea e ca Maia ar fi blocat mai mult activitatea legislativului si executivului dupa metoda lui Filat de a bloca activitatea concurentilor pentru ca acestia sa nu cistige increderea cetatenilor care s etranspne in voturi mai multe.