Șefii mai multor instituții de stat vor fi audiați, de deputați, în cazul furtului miliardului

Șefii mai multor instituții de stat vor fi audiați, de deputați, în cazul furtului miliardului

Fracțiunea socialiștilor din Parlamentul Republicii Moldova au solicitat, în debutul ședinței de astăzi, audierea Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Procurorului General, directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), dar și Procurorului Anticorupție, cu privire la al doilea raport de investigație privind furtul miliardului din sistemul bancar, efectuat de Compania Kroll, informează Oficial.

Socialistul Vlad Batrîncea a amintit că deja au trecut 4 ani de la acest „furt al secolului”.

„Aceste miliarde fac parte deja din datoria publică și, în acești 4 ani, oamenii trebuie să știe unde sunt acești bani. Oamenii au plătit și Kroll I, și Kroll II, însă nu a fost dată publicității rezultatele acestei investigații. Dorim să vină în Parlament, să ne prezinte informația câți bani s-au recuperat, care este situația și ce perspective sunt”, a precizat socialistul.

La rândul său, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a îndemnat deputații să susțină inițiativa.

„Comisia în ședința din primăvară a adoptat o decizie, prin care a solicitat BNM să depersonalizeze raportul Kroll și să-l prezinte plenului Parlamentului, fiecărui deputat. Până la momentul actual, BNM nu a executat decizia Comisiei. De aceea, propun să fie susținută această inițiativă, să vină să raporteze”, a punctat Creangă.

În final, deputații au susținut inițiativa, astfel persoanele vizate urmează să vină în Parlament, săptămâna viitoare.

Doina Secrieru

Share