Șefii Executivelor de la Chişinău şi Kiev au decis asupra creării unei comisii comune. Iată despre ce e vorba!

Șefii Executivelor de la Chişinău şi Kiev au decis asupra creării unei comisii comune. Iată despre ce e vorba!

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu omologul său ucrainean Vladimir Groisman. Potrivit unui comunicat de presă, oficialii au discutat despre parteneriatul moldo-ucrainean și posibilitățile de intensificare a colaborării bilaterale în mai multe domenii de interes comun, inclusiv a relațiilor comercial-economice.

În context, Pavel Filip a menţionat că vizita este efectuată în ajunul marcării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Ucraina și reprezintă un bun prilej pentru a discuta subiecte actuale pentru ambele părți. Totodată, Premierul Filip a subliniat importanța organizării în acest an a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică. Aceasta s-a întrunit ultima dată în 2011. De asemenea, au fost menționate ca fiind de importanță majoră finalizarea procesului de demarcare a frontierei de stat și stabilirea drepturilor de proprietate, precum și asigurarea funcționării centralei de la Novodnestrovsk și protecția ecosistemului râului Nistru.

 În cadrul întrevederii, oficialii au discutat, totodată, despre importanța dezvoltării relațiilor comercial-economice bilaterale și au remarcat progresele înregistrate în 2016.  Anul trecut balanța comercială dintre cele două state a atins 394,5 milioane de dolari SUA, exporturile Republicii Moldova au crescut cu 8,2 %, față de aceeași perioadă a anului 2015, iar importul produselor ucrainene în țara noastră a crescut cu 2,9 %. „Pledăm pentru consolidarea în continuare a cooperării comercial-economice cu Ucraina, care este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip.

 La rândul său, Vladimir Groisman a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru decizia de a elimina barierele comerciale pentru producătorii ucraineni și a evidențiat că Republica Moldova pentru Ucraina nu este doar un stat vecin, dar și un partener strategic. „Nu avem probleme care ar crea divergenţe între ţările noastre, avem doar subiecte care ne unesc. În 2017 trebuie să depunem eforturi pentru a aprofunda parteneriatul bilateral”, a menționat Premierul Ucrainei.

 Un alt subiect discutat de Premierii celor două state s-a referit la protecția ecosistemului râului Nistru și la intenția autorităților ucrainene de a construi şase centrale hidroelectrice noi. În context, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat importanța accelerării procesului de intrare în vigoare a Acordului privind cooperarea în domeniul conservării și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat la Roma, în anul 2012. Şefii Executivelor de la Chişinău şi Kiev au decis asupra creării unei comisii comune care să evalueze impactul funcționării complexului energetic de pe Nistru asupra ecosistemului râului și să elaboreze un Regulament privind funcționarea centralei de la Novodnestrovsk. „Râul Nistru este o sursă de importanţă vitală pentru aprovizionarea cu apă potabilă a orașelor Chișinău și Odessa, precum și a mai multor localități din Republica Moldova și Ucraina”, a mai spus Pavel Filip.

 Premierul Vladimir Groisman a menţionat că autoritățile ucrainene sunt deschise pentru a participa la efectuarea studiilor necesare pentru a elabora decizii tehnice corecte privind exploatarea răului Nistru. „Autoritățile de la Kiev vor colabora cu autoritățile de la Chișinău, în același timp vrem să discutăm problema cu savanții și experții moldoveni. Protejarea ecologiei este o prioritate pentru Ucraina”, a adăugat Vladimir Groisman.

 Totodată, oficialii au confirmat disponibilitatea celor două state de a promova colaborarea transfrontalieră, inclusiv prin deschiderea punctelor comune de trecere a frontierei, implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii și menținerea misiunii EUBAM.

 Părțile au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind reglementarea conflictului transnistrean și importanța promovării unei abordări comune în cadrul negocierilor în formatul „5+2”. În același timp, Pavel Filip a reiterat susținerea Republicii Moldova în soluționarea pe cale diplomatică a conflictului din estul Ucrainei, cu asigurarea suveranității și integrității teritoriale a țării.

 La finalul întrevederii, Premierul Pavel Filip l-a invitat pe Prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, să întreprindă o vizită la Chișinău și a confirmat disponibilitatea de a participa la Summitul GUAM, care va fi organizat la sfârșitul lunii martie la Kiev.

foto-_j0a5061 foto-_j0a5072 foto-_mg_9231 foto-_mg_9313_0

Mihaela Rotari

 

Share