Ședință privind etapele implementării proiectului de Management al Deșeurilor Solide

Ședință privind etapele implementării proiectului de Management al Deșeurilor Solide

Prim-ministrul Ion Chicu a examinat etapele implementării proiectului de Management al Deșeurilor Solide. În cadrul ședinței s-a discutat despre acțiunile întreprinse în vederea pregătirii platformei pentru investiția planificată în cadrul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului de Management al Deșeurilor Solide (MDS)  în Republica Moldova, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, programul de investiții include infrastructura integrată a MDS care va fi dislocată în 8 Regiuni de managementul deșeurilor (RMD) – 3 în regiunea de dezvoltare (RD) Sud; 3 în RD Centru; și 2 în RD Nord. Până în prezent au fost finalizate trei studii de fezabilitate (SF) pentru RMD 1, 5 și 8. Costurile totale de investiții pentru cele trei RMD sunt estimate la 42 de milioane euro.

Proiectul-pilot urmează să fie implementat în RMD5, care include raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni.

Responsabilii au informat prim-ministrul despre cele două modele de gestionare a serviciilor publice în domeniul MDS, Centralizat și Semi-Descentralizat, avantajele și dezavantajele fiecăruia.  A fost prezentat conceptul instituției, sub formă de Societate pe acțiuni (S.A.), care să asigure managementul integrat al deșeurilor și  identificate sursele de finanțare a acesteia.

Ion Chicu a accentuat importanța implementării proiectului în Republica Moldova și a dispus pregătirea unei foi de parcurs pentru acțiunile de până la lansarea proiectului pilot.

Notă: Acordului de finanțare (AF) dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova” a fost semnat la 18 octombrie 2019. Potrivit documentului, costul general pentru crearea infrastructurii de Management al Deșeurilor Solide (MDS) în RM este estimat la 200 de milioane Euro. BEI va pune la dispoziția RM o linie de credit de până la 100 mln. euro, prima tranșă fiind de 25 mln. euro. Concomitent, (AF) prevede cofinanțarea programului de investiții MDS de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cristina Gurez

Share