Ședință nouă a Grupului de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor cu experții de pe ambele maluri ale Nistrului

Ședință nouă a Grupului de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor cu experții de pe ambele maluri ale Nistrului

În data de 22 februarie curent, în format de videoconferință, a fost convocată prima reuniune din anul 2023 a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea experților de pe ambele maluri ale Nistrului.

S-a discutat problema bunei funcționări a punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița. A fost exprimată necesitatea eficientizării activității acestora și sporirii nivelului de deservire/ documentare a unui număr mai mare de solicitanți și de autovehicule. Experții din partea Chișinăului au făcut apel de a menține o abordare constructivă și depolitizată din partea Tiraspolului în procesul de obținere a plăcuțelor de înmatriculare de tip neutru, cu implementarea soluțiilor tehnice și conforme cadrului normativ în vigoare.

În vizor s-a aflat și problema veridicității informațiilor prezentate la subdiviziunile Agenției Servicii Publice în procesul solicitării permiselor de conducere de model național de către conducătorii auto cu domiciliu în regiunea transnistreană, iar experții de la Chișinău au reiterat necesitatea furnizării probelor confirmative și a datelor corecte, cu respectarea rigorilor în sfera prelucrării datelor cu caracter personal.

De asemenea, a fost abordată tema mecanismului de plată a despăgubirilor și de documentare a accidentelor rutiere produse în contextul deținerii polițelor de asigurare de răspundere civilă auto, cu reiterarea de către Chișinău a necesității respectării exigențelor stabilite de legislația națională în vigoare și a cerințelor în domeniul de referință.

În cadrul ședinței s-a discutat și subiectul gestionării corespunzătoare a podului care traversează r. Nistru în apropierea or. Dubăsari. Experții din partea Chișinăului au reiterat pozițiile expuse la ședința consultativă din 20 ianuarie 2023 (https://gov.md/ro/content/la-chisinau-avut-loc-sedinta-consultativa-expertilor-din-domeniul-infrastructurii-drumurilor), cu mențiunea că starea critică și avariată a podului impune luarea măsurilor imediate de limitare a tonajului permisiv de traversare a unităților de transport și a vitezei de circulație a acestora, păstrarea distanței între autovehicule, în corespundere cu rigorile prescrise în expertiza tehnică.

La fel, pe subiectul deservirii corespunzătoare a infrastructurii podurilor de peste r. Nistru, experții de pe malul drept au solicitat începerea neîntârziată a lucrărilor de reparații și de întreținere a podului dintre localitățile Rezina – Râbnița.

Dialogul experților va continua în cadrul reuniunilor viitoare ce vor fi coordonate în modul stabilit.

Share