Şedinţa închisă la Parlament

Raportul comisiei de anchetă cu referire la situaţia financiar-bancară va fi audiat de Parlament în şedinţă închisă. Decizia a fost luată cu votul deputaţilor din fracţiunile PLDM, PDM şi PCRM, transmite IPN.

Marcel Răducan, preşedintele comisiei de anchetă, a spus că, la cererea organelor de anchetă de a proteja informaţia care reprezintă secretul anchetei şi fiindcă orice declaraţie legată de sistemul financiar-bancar este sensibilă şi ar putea bulversa societatea, se solicită audierea raportului comisiei în şedinţă închisă a Parlamentului. Marcel Răducan a mai spus că o mare parte din informaţie este secret de stat, iar desecretizarea se face doar de persoana responsabilă care a secretizat informaţia, iar la data prezentării raportului informaţia nu a fost desecretizată.

Igor Dodon, deputat socialist, a cerut ca audierea raportului să fie publică, motivând că subiectul este mult prea important.  Deputaţii trebuie să dea dovadă de deschidere faţă de presă şi societate, iar informaţiile secrete pot fi desecretizate la indicaţia Parlamentului.

Mihai Ghimpu, preşedintele fracţiunii PL, a menţionat că liberalii sunt pentru şedinţă deschisă, pentru că societatea trebuie să ştie ce se întâmplă.

Vladimir Voronin, liderul PCRM, a menţionat că pentru comunişti contează doar decizia luată. „De exemplu, în Bulgaria un deputat a făcut puşcărie fiindcă a făcut publicitate negativă băncilor care au avut de pierdut foarte mult. Ar trebui şi la noi aşa ceva. Eu propun ca, imediat după ce se adoptă decizia, să se elimine tot ce e secret, iar decizia să fie făcută publică”, a sugerat Vladimir Voronin.

În semn de protest faţă de decizia majorităţii, socialiştii au părăsit şedinţa.

Share