Ședință festivă la Parlament, cu prilejul celor 30 de ani de Independență a R. Moldova

Ședință festivă la Parlament, cu prilejul celor 30 de ani de Independență a R. Moldova

La Parlament a avut loc o ședință festivă dedicată marcării celor 30 de ani de Independență a R. Moldova.

În cadrul ședinței au participat și deputați din primul Parlament.

În debutul ședinței, Președintele Asociației obștești „Parlamentul – 90”, Pintilie Pîrvan, a ținut un discurs în plenul Parlamentului:

„Marele merit al primului Parlament a intrat în conștiința națională drept Parlamentul independenței. Cel mai mare merit al acestui Parlament a fost adoptarea Declarației de suveranitate a țării, apoi cea a independenței. Acum 30 de ani primul Parlament a votat Declarația de independență. Toți cei 277 de deputați care au votat și cei care nu au fost prezenți la ședință, dar au semnat, au făcut abstracție de apartenența și simpatiile politice. Adoptarea Declarației de independență a înscris o nouă filă în existența statului și a determinat evoluția juridică și constituțională a dezvoltării societății. Actul istoric urma să determine calitatea proceselor economice, de drept, sociale. Timp de 30 de ani, sfârșitul verii este marcat de spiritul Declarației de independență. Declarația de independență este un document istoric care nu poate fi modificat, completat sau anulat”, a spus Pîrvan.

Deputatul Partidului „Șor”, Petru Jardan, a felicitat cetățenii țării și a menționat că acum este un moment în care clasa politică trebuie să tragă linia și să facă totalurile pentru a înțelege ce s-a făcut în aceste 3 decenii și ce trebuie de făcut mai departe.

„Constatăm că țara noastră nu a depășit starea de stat în devenire, iar vechile probleme continuă să separe societatea. Faptul că avem propriul stat este deja o mare realizare. După 30 de ani a venit vremea să depășim divergențele și să ne unim eforturile pentru a construi această țară. Noi, cei din Partidul „Șor” am elaborat un proiect de țară pe care l-am implementat parțial în localitățile unde avem colegi. Pentru noi independența înseamnă drumuri moderne, Orheiland, terenuri de joacă, școli și grădinițe moderne, localități iluminate și sigure, sport, cultură, educație, sănătate, bunăstare și echitate socială”, a spus Jardan.

Deputatul fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, a menționat că cetățenii, 30 de ani în urmă, au avut mult entuziasm și s-au așteptat la condiții de trai mai bune, dar s-au trezit cu salarii și pensii mizere.

„Am urmărit cum în anii 90, R. Moldova a fost deposedată de mai multe bunuri publice. Populația a devenit mai săracă, iar un cerc restrâns de oameni au devenit ultrabogați. Societatea a fost lipsită de adevăr și justiție. Adevărata independență este atunci când economia, agricultura și nivelul de trai al cetățenilor sunt prospere”, a spus Bătrîncea.

Deputatul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, a spus că în ajunul celor 30 de ani de independență, cetățenii și-ar dori mai multe motive de bucurie.

„Un stat prosper, economie dezvoltată. Timp de 30 de ani ne-a fost furat dreptul la o viață mai bună. R. Moldova a fost martor al unui exod al oamenilor care se luptă cu o sărăcie constantă, cu clanuri și grupări mafiote. Astăzi, parcursul R. Moldova trebuie să fie clar. La 30 de ani, haideți să ne amintim prin ce au trecut oamenii acestei țări și să ne angajăm să pornim pe calea deloc ușoară, dar roditoare de dezvoltare a țării”, a spus Popșoi.

În încheiere, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că pentru acest Legislativ prioritate trebuie să fie litera de lege.

„Acum 3 decenii trăiam bucuria unei mari speranțe. 276 deputați din primul Parlament au votat un document istoric punând bazele unui stat. Din păcate, scurta istorie a R. Moldova a fost una zbuciumată. Perioada de speranță se schimba în ritm caleidoscopic: conflictul transnistrean, criza economică, sărăcia, corupția, fuga din țară. Politicienii până acum au ținut societatea divizată. Ne propunem astăzi să amplificăm parcursul nostru european. La 30 de ani de independență vreau ca tinerii să rămână acasă, să investească în țară, să prețuiască munca, modestia, respectul față de lege”, a spus Grosu.

Cristina Parfeni

Share