Ședința Consiliului Fondului Rutier. Deciziile aprobate

Ședința Consiliului Fondului Rutier. Deciziile aprobate

Premierul Dorin Recean a prezidat ședința Consiliului Fondului Rutier, la care a fost prezentat raportul de executare a bugetului ,,Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale”, pentru perioada ianuarie – octombrie 2024.

Potrivit raportului prezentat de Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), în total, pentru lucrări de întreținere și reparație a drumurilor publice naționale, în anul curent, au fost alocate mijloace financiare în sumă de circa 2 miliarde de lei. Suma valorificată în primele zece luni ale anului este de 1,37 miliarde de lei, ceea ce constituie peste 68,29%. Procentul urmează să crească până la finalul acestui an.

Cea mai mare parte a sumei, 1,08 miliarde de lei, a fost cheltuită pentru activități de întreținere și administrare a drumurilor naționale, efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi specializate S.A. ,,Drumuri”. De menționat că măsurile au urmărit inclusiv sporirea siguranței rutiere, fiind montate noi semne de circulație rutieră, instalate parapete metalice, amenajate sensurile giratorii, intersecțiile și trecerile pentru pietoni.

,,Investițiile în infrastructura drumurilor sunt o prioritate, pentru că acestea, într-un final, determină creșterea economică a țării. Angajamentul Executivului de a majora constant investițiile este unul ferm, iar fondurile de preaderare ne pot ajuta, în acest sens”, a menționat premierul Dorin Recean.

Un subiect aparte al discuției a vizat pregătirea drumurilor naționale pentru perioada de iarnă. Potrivit raportului ASD, toate echipamentele specifice intervențiilor de iarnă au fost verificate din punct de vedere tehnic, iar stocurile de materiale antiderapante și sare tehnică au fost suplinite și repartizate în cele 39 de depozitele din teritoriu. Pentru executarea lucrărilor de întreținere pe timp de iarnă – deszăpezirea și distribuirea materialului antiderapant – vor fi antrenate 500 de unități de mașini și utilaje rutiere.

Pentru a asigura informarea operativă privind condițiile de circulație rutieră pe perioada de iarnă, ASD a instituit serviciul de intervenție în regim non-stop. Acesta va monitoriza inclusiv utilizarea materialelor antiderapante și a utilajelor rutiere necesare pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă. De asemenea, pe parcursul sezonului rece, vor fi utilizate camere video de supraveghere, care vor urmări starea drumurilor publice naționale și fluxul de trafic.

Totodată, cele 17 stații meteo rutiere, instalate pe teritoriul țării, vor monitoriza condițiile meteorologice, temperatura suprafeței drumurilor și vor emite avertismente în caz de polei, viscol sau inundații. O altă acțiune importantă ține de montarea panourilor tip parazăpezi pe drumurile publice naționale care reduc riscul de înzăpezire pe anumite sectoare de drum. Aceste panouri au fost instalate la o distanță de aproximativ 30-40 de metri de la marginea drumului, pe o lungime totală de 36,13 kilometri.

La ședință au mai fost discutate modificările necesare în Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale în anul 2024 și impedimentele care au dus la tergiversarea executării unor lucrări planificate.

În prezent, în gestiunea Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” sunt 5 963,2 km de drumuri naționale, inclusiv: 631 km de drumuri expres, 2 005 km de drumuri republicane și 3 334 km de drumuri regionale.

Share