Secretarul general al Parlamentului a discutat cu experții GIZ despre proiectele de susținere a dezvoltării Parlamentului R. Moldova

Secretarul general al Parlamentului a discutat cu experții GIZ despre proiectele de susținere a dezvoltării Parlamentului R. Moldova

Necesitățile de susținere a dezvoltării Parlamentului Republicii Moldova au fost discutate în cadrul ședinței de lucru a Secretarului general al Legislativului, Tamara Gheorghița, cu reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), informează OFICIAL.

Secretarul general a menționat că instituția parlamentară este deschisă pentru a prelua practicile de succes ale altor țări, astfel încât Parlamentul să fie mai aproape de cetățeni. Potrivit Secretarului general, o atenție sporită urmează a fi acordate următoarelor obiective: armonizarea legislației la acquis-ul comunitar, îmbunățirea funcției de control parlamentar, creșterea gradului de transparență a instituției parlamentare, digitalizarea mai multor procese operaționale, sporirea capacităților profesionale ale angajaților, precum și modernizarea echipamentului utilizat în activitate. De asemenea, instituția parlamentară își propune să-și consolideze capacitățile funcționale pentru a stimula procesul de comunicare instituțională și a implementa un șir de proiecte menite să încurajeze implicarea cetățenilor în procesul decizional.

„În condițiile obținerii Republicii Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la UE, trebuie să impulsionăm, prin diferite instrumente, procedurile legislative și activitățile parlamentare aferente. Suntem deschiși să împărtășim și noi din experiența acumulată. Am planificat pentru începutul anului viitor să prezentăm experiența noastră, la capitolul exercitării controlului parlamentar, colegilor din secretariatele Parlamentelor din țările Parteneriatului Estic”, a spus Secretarul general.

La rândul lor, experții GIZ au apreciat progresele înregistrate de instituția parlamentară de a deveni mai transparentă, subliniind deschiderea GIZ de a susține dezvoltarea parlamentară în Republica Moldova.

La ședința de lucru au participat reprezentanții GIZ, Kristin Hentschel, Hrach Yarmaloyan, Ibrahim Ismayilov și Angela Dumitrasco.

După discuții, experții GIZ au efectuat o vizită de informare în clădirea instituției parlamentare.

Parlamentul Republicii Moldova participă la implementarea Proiectului de asistență al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei „Administrație parlamentară modernă și puternică în țările Parteneriatului Estic”, etapa II.

Share