Se anunță protest economic pașnic. Fermierii: „Suntem deschiși pentru dialog”

Se anunță protest economic pașnic. Fermierii: „Suntem deschiși pentru dialog”

Astăzi a avut loc ședința comună a Consiliilor de administrare a Federației naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor, în cadrul căruia s-a decis că fermierii, la 20 septembrie curent, vor organiza un protest economic pașnic în mai multe raioane, informează OFICIAL.

Fermierii au constatat că, situația în sectorul agrar este foarte gravă și agricultorii sunt afectați mai puternic decât în 2020, întrucât se confruntă concomitent cu mai multe fenomene nefaste cum ar fi secetă, embargou rusesc, scumpiri enorme la resurse necesare producerii agricole și prețuri derizorii la producția agricolă.

„Agricultorii deja sunt sub presiunea enormă a creditorilor, în special a băncilor și furnizorilor de inputuri, care încearcă să preia producția agricolă în contul datoriilor la prețuri mizere. Totodată, din septembrie tradițional crește povară fiscală asupra agricultorilor. În aceste condiții pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii este extrem de greu de supraviețuit și de efectuat măcar la nivelul minimal lucrările agricole de toamnă. Se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli din sate și preluarea terenurilor de către agroholdinguri.

Doamna Prim-ministru ignoră cras agricultorii și evită orice dialog cu organizațiile noastre. Totodată, promisiunile publice inițiale ale domnului ministru al agriculturii și industriei alimentare nu au fost realizate și discuția noastră de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat. Reiterăm că mai multe revendicări ale fermierilor nu necesită alocări financiare din bugetul de stat”, au mai declarat ei.

În asemenea condiții, cele două organizații au anunțat pentru data de 20 septembrie, orele 10.00, un protest economic și pașnic în mai multe raioane cu tehnica agricolă.

„Categoric nu vom accepta nici o încercare din partea unor partide sau grupări politico-criminale să folosească acest protest în scopuri meschine politice. Protestul este depolitizat și orice tentativă de deturnare a manifestațiilor va fi imediat denunțată și curmată.

Mai mult ca atât, suntem deschiși pentru dialog cu autoritățile și suntem disponibili pentru discuții în orice zi cu doamna Prim-ministră sau doamna Președinte”, au conchis organizațiile.

Share