Se adresează la CEDO! Andrei Năstase: Eu am instalat un Crucifix după bunele noastre tradiții și practici naționale și europene
Andrei Năstase, fost ministru al Afacerilor Interne, avocat, a anunțat astăzi că se va adresa la CEDO cu o cerere ce vizează actul judecătoresc arbitrar prin care guvernarea actuală a scos Crucifixul de la MAI, informează OFICIAL.
„Astfel, inițial justiția, printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă a decis că este ilegal actul emis de Consiliu pentru Combaterea Discriminării, prin care a hotărât că montarea Crucifixului în holul Ministerului de interne ar fi un act care discriminează. Tot justiția a decis că o fapta de pretinsă discriminare în acest caz nu există.
Însă, după ce această soluție a devenit irevocabilă, “justiția vremurilor bune”, unii dintre judecători fiind aceiași, își schimbă abordarea și statuează că actul administrativ este legal și că fapta mea ar reprezenta discriminare și crucifixul trebuie scos de la MAI! Kafka, ar spune unii. Noaptea minții ar spune alții.
Deci, în primul caz, cel în care eu personal am contestat decizia Consiliului, instanțele mi-au dat dreptate și au stabilit:
– în acțiunile reclamantului Andrei Năstase nu a fost identificată nici o formă a discriminării prevăzută de art. 4 din Legea cu privire la asigurarea egalității nr. 121 din 25.05.2012;
– nu s-a constatat în acțiunile reclamantului Andrei Năstase vreun comportament discriminatoriu față de alte persoane;
– decizia Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității nr. 184/19 din 16 decembrie 2019, este lipsită de fundamentare, or, invocata încălcare nu a fost stabilită ca fiind existentă;
– Consiliul, în vederea asigurării repunerii în drepturi a victimei discriminării și a prevenirii faptelor similare pe viitor, poate veni cu recomandări, dar nu poate impune silit o anumită conduită, or, nici Legea cu privire la asigurarea egalității nr. 121 din 25.05.2012, nici Legea nr. 298 din 21.12.2012 cu privire la activitatea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, nu prevede asemenea competențe pentru Consiliu.
Dragi prieteni, concetățeni, asta nu o spun eu. Aceasta a decis în mod definitiv și irevocabil Curtea Supremă de Justiție”, a menționat el.
Fostul ministru a precizat că, deși exista pe rolul instanțelor de judecată această speță, la data de 21 ianuarie 2020, când nu mai era ministru, MAI a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității prin care la fel a solicitat anularea Deciziei în partea obligării înlăturării crucifixului din holul Ministerului Afacerilor Interne, ca fiind ilegală.
„Pare ciudat, nu-i așa? Ei bine, în justiția din Republica Moldova nimic nu este întâmplător.
În cel de-al doilea proces, frizând absurditatea, instanțele au decis contrariul și anume că decizia de obligare a înlăturării simbolisticii religioase din holul Ministerului Afacerilor Interne, este legală și întemeiată. Este important să precizez că, dacă în primul dosar judecat pe această speță, toți cei implicați au fost atrași, potrivit procedurii, în proces, așa încât să-și poată exprima punctele de vedere, în cel de-al doilea, acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar instanțele au decis, fără să permită celor vizați să beneficieze de drepturile lor legale de reprezentare și apărare. Concret, dat fiind că instanța s-a expus asupra pretinselor acțiuni exercitate de subsemnatul ca fiind acte de discriminare, eu trebuia să fi fost atras în proces, lucru care nu s-a întâmplat.
MAI și Consiliul antidiscriminare, în al doilea proces, nu au indicat despre soluțiile date anterior de instanțe. Cel puțin acest fapt nu este specificat în nicio hotărâre.
Iată de ce am decis să merg la CEDO după dreptate!” – a explicat Andrei Năstase.
Avocatul a spus că va apăra „în fața instanțelor internaționale tradiția, credința, memoria și dreptul nostru, al tuturor de a le onora pe modelul statelor europene, membre ale Consiliului Europei, având drept reper memoria polițiștilor căzuți la datorie, inclusiv în războiul din 1992, declanșat de Rusia împotriva Moldovei, memorie cinstită prin multiplele crucifixe instalate în cadrul inspectoratelor de poliție din întreaga țară”.
„Voi face acest lucru indiferent cât vor dura procedurile de judecată și voi cere celor care astăzi asumă un astfel de simulacru juridic să răspundă în fața legii…
Oameni, eu am instalat un Crucifix după bunele noastre tradiții și practici naționale și europene”, a conchis Andrei Năstase.