Scrisoare deschisă. Andrei Năstase cere efectuarea unei anchete în cazul regizorului român al cărui spectacol la Chișinău ar fi fost interzis

Scrisoare deschisă. Andrei Năstase cere efectuarea unei anchete în cazul regizorului român al cărui spectacol la Chișinău ar fi fost interzis

Andrei Năstase, fost ministru al Afacerilor Interne, pretendent la funcția de Președinte al țării, a publicat o scrisoare deschisă – adresată șefului statului, Maia Sandu. În scrisoare, politicianul se referă la cazul regizorului român căruia i-ar fi fost anulat spectacolul de la Chișinău pentru că ar fi fost „anti-PAS și împotriva Maiei Sandu”. 

Andrei Năstase spune că în acest caz este nevoie de urgență o anchetă, înlăturarea din funcție a „cenzorului sovietic care a interzis această piesa de teatru, indiferent din ce instituție face parte”,  precum și scuze în fața poporului.

Mai jos vedeți scrisoarea integrală a politicianului:

„Scrisoare deschisă către tovarășa Maia Sandu și cenzorii săi implicați în acest uriaș scandal din mediul artistic.

Citiți istoria incredibilă a acestui cunoscut regizor și dramaturg român, domnul David Schwartz. Este o relatare care ar trebui să ajungă la fiecare moldovean, pentru a înțelege în sfârșit cu toții ce se ascunde în spatele imaginii false a tovarășei Maia Sandu și a regimului pe care îl conduce.

Desigur, e important să citiți și ce spun cei de la teatru, ca să aveți o opinie cât mai echilibrată, deși întrebarea este de ce colectivul acestui teatru a tăcut atâta, iar justificările vin abia acum, când scandalul a fost făcut public de regizorul respectiv.

Acest apreciat artist român, care nu poate fi bănuit că ar fi prorus sau de alte fabulații, a venit în Moldova să facă teatru, iar din ce ne relatează aceasta piesa conținea multe pasaje care probabil ironizau ceea ce s-a întâmplat în timpul guvernării oligarhice. Pentru că și-a permis să introducă și un mic pasaj despre actuala guvernare, ca în vremurile sovietice, conducerea teatrului a fost sunată de cineva de sus și i s-a spus că așa ceva nu e admisibil în an electoral, iar regizorul a fost alungat din Moldova.

Asta e ceea ce spune regizorul și nu sunt motive să nu îl credem pentru că vedem aceste lucruri zilnic în diferite forme în activitatea celor din PAS.

Tovarășa Maia Sandu, oare înțelegeți că pentru acest artist român, ca și pentru mulți alții de aici, sunteți un fel de tovarășu Ceaușescu? Oare înțelegeți la ce dimensiuni ridicole ați adus libertatea de exprimare și democrația din Moldova??? Toată spoiala asta de mare luptătoare pentru valorile europene dispare în astfel de momente și vă arată fața adevărată, aceea pe care din păcate o văd și sutele de mii de oamenii în fața cărora v-am adus și v-am prezentat ca om de cuvânt, ca apoi să se dovedească că ați trădat așteptările oamenilor, că doar v-ati folosit de noi toți pentru a vă urca în vârful puterii.

Dacă ati avea măcar puțină onoare, ați cere de urgență o anchetă, ați înlătura din funcție cenzorul sovietic care a interzis această piesa de teatru, indiferent din ce instituție face parte, apoi ați cere demisia conducerii teatrului respectiv și ați ieși in fața poporului pentru a vă cere scuze. Pe urmă ați cumpara un bilet de avion doar dus… Știu că nu o veți face, o sa vă ascundeți din nou în palatul prezidențial și o să vă faceți că nu ați auzit de acest caz de cenzură. Veți pune pe niște anonimi să se dea cu părerea în numele instituției. Deja ne-am obișnuit cu acest mod laș de a face politică.

Insă eu cer oficial tovarășilor Dvs de la Ministerul Culturii să inițieze imediat o anchetă, să pedepsească vinovații, iar apoi, dacă se impune și demisia celui care patronează acest sistem sovietic care permite în instituțiile noastre de cultură cenzura ca pe vremea celor mai odioase vremuri. Iar în compensare, domnul regizor sa fie invitat și susținut pentru a finaliza proiectul.

M-aș bucura dacă domnul regizor David Schwartz ar dori să continue proiectul început în Moldova, sunt gata să îl sprijin inclusiv pentru a găsi resursele financiare pentru a derula acest proiect.

Cred că nimeni nu trebuie să cedeze în fata cenzurii regimurilor totalitare și nu mai trebuie să permitem ca astfel de lucruri să se întâmple. Acest tip de incidente nu sunt despre politică, despre alegeri, dar sunt despre în competență, dictatură, cenzură, actiuni antidemocratice, în totală opozitie cu valorile pentru care ne-am luptat atâția ani ca să alungăm regimul oligarhic.

Fac apel la oamenii de cultură să-și expună poziția în legătură cu acest incident, să îl sancționeze, să nu permită ca astfel de metode sa continue.

Fac apel și la jurnaliști, nu treceți cu vederea astfel de momente de cenzura, altfel curând și voi veți cădea victime ale unor astfel de metode. Investigați, relatați obiectiv, cereți reacții de la instituții și nu închideți ochii la asemenea derapaje antidemocratice.”

Share