Scriitorul Andrei Strâmbeanu, către Monica Babuc: „Ultimul dumitale discurs din Parlament, îmi amintește de previziunea lui Carai”

Scriitorul Andrei Strâmbeanu, către Monica Babuc: „Ultimul dumitale discurs din Parlament, îmi amintește de previziunea lui Carai”

Scriitorul Andrei Strâmbeanu, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, se adresează fostului ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, actual – vicepreședinte al Parlamentului, informează OFICIAL.

„CE ÎNSEAMNĂ SĂ SPUI MINCIUNI LA ACORDEON? Odată, la un păhar de vorbă, în prezența renumiților muzicieni, Serghei Lunchevici, Isidor Burdin, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Carai și eu, autorul versurilor puse pe muzică de aceștia, după ce, virtuosul acordeonist, X, ne-a cântat o melodie populară, Ion Carai îi reproșează: „Măi băiete, din tine n-o să iasă muzicant. Mototolești cântecul ca pe o bucată de hârtie. Spui minciuni la acordeon.” Noi am sărit în apărarea lui X. Burdin ne-a oprit: „Lăsați. Ambii sunt țigani, s-or înțelege. Hai să bem.” Și am băut… ca pentru sfârșitul carierei lui X. Dânsul s-a mutat la București. S-a apucat de afaceri, devenind sărac și anonim”, a scris Strâmbeanu, pe Facebook.

În acest fel, Strâmbeanu oferă mai multe detalii. „Doamnă Monica Babuc, ultimul dumitale discurs din Parlament, strălucit ca expresie românească, dar, în fond, șmecher și plin de inadvertențe, îmi amintește de previziunea lui Carai. Cum poate un membru marcant al PD, ca dumneata, să declare în Parlament, că „a sosit timpul să se rezolve problema limbii române?” Dar de ce n-a sosit timpul încă ieri, când PD dispunea de suficiente voturi pentru a face Unirea cu România, rezolvând totodată și problema limbii, ce vă frământă astăzi? Dumneata, în calitate de ministru al Educației, Culturii și Cercetării, în virtutea puterii pe care o dețineai, trebuia să pui pe masă dictatorului, Vlad Plahotniuc, Declarația de Independență a Republicii Moldova / 1991/ și decizia Academiei de Științe a Moldovei, din 1994, în care scrie clar că suntem români și limba noastră maternă este româna. În cazul când dânsul ignoră aceste documente sfinte, să demisionezi. De ce n-ai făcut-o? De ce a-i mototolit adevărul, continuând să spui minciuni la acordeon? Din discursul respectiv, aflăm că ai parcurs peste 2000 de km. de la Moscova până acasă, apoi încă 17 km, pe jos, până la Chișinău, pentru a participa la Marea Adunare Națională. Peste ani, devenind șeful acestui mega minister, văzând că Plahotiuc rămâne surd la cuvintele limba română și Unirea, trebia să demisionezi? De ce n-ai făcut 17 km înapoi, în satul natal, ca protest?”, a mai adăugat scriitorul.

„Ai spus că te mândrești cu studiile făcute la Moscova / se știe, studia-i istoria PCUS a Uniunii Sovietice/, de asemenea te mândrești cu „minunații” profesori ai Universității „Lomonosov,” care „susțineau” lupta moldovenilor pentru eliberare națională? Nu cumva confunzi Moscova cea rusească cu cea americană? Cică există o Moscovă și în SUA. Și tot din discursul cu pricina: despre eroii naționali, aceeași, doi – trei, plus Ion Bostan, de data asta. Fostul rector al Universității Tehnice, Universitate lăsată ca moștenire lui fecioru-său. / Afirmi că, din patriotism, /nu din cauza sărăciei/ au preferat să facă în Moldova Conservatorul /Eugen Doga/, Institutul de Medicină / Nicolae Testemițeanu/ Universitatea de Stat /Ion Vatamanu și Ion Bostan/ Institutul Pedagogic /Grigore Vieru/. Dar dumneata de ce n-ai luat exemplu acestora, să fi mâncat cărțile aici, pe plaiul mioritic, nu în frigul de la Moscova? Iar spui minciuni la acordeon”, mai scris Strâmbeanu.

Totodată, Strâmbeanu a venit cu o recomandare. „Un sfat pentru un proxim discurs în Parlament. Fiindcă tot te-ai specializat în alcătuirea listelor de patrioți, te rog, fostul ministru al sănătății, Nicolae Testemițeanu și poetul Grigore Vieru / moartea acestuia nu-i elucidată nici până astăzi/, trebuie așezați alături de Ilie Ilașcu și grupul său, Gheorghe Ghimpu, Mihai Moroșanu /care a făcut închisoare fiindcă ar fi lovit o rusoaică cu mâna dreaptă care îi lipsește/, cei 66 de semnatari ai Scrisorii adresate Prezidiului Sovietului Suprem al MSSR, în 1988, referitor la limbă și alfabet – 6 din ei urmau să fie internați la casa de nebuni /îți poate confirma asta fostul ministru al Securității Naționale, academicianul Valeriu Pasat/, alături de academicianul, Artiom Lazarev, care, în 1957, în calitate de ministru culturii, susținut de Andrei Lupan, președintele US și de Agripina Crăciun, secretar al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, a creat Aleea Clasicilor Români din Chișinău, a cerut de la Biroul Politic al CC al URSS retrocedarea Bucovinei, Ținutului Herța, Basarabiei de Sud și Insula Șerpilor, etc. Lăsă-l pe Doga în pace. Cum a cântat pe Piața Marii Adunării Naționale, în haine albe, la un pian alb, pentru Plahotniuc, așa va cânta și pentru Dodon, dacă va fi solicitat. El e muzicant și asta spune tot..”, a comunicat scriitorul

„Pentru a fi cu conștiința împăcată, „cântă-le” oamenilor, doamnă deputat, Monica Babuc, mai întâi despre greșelile proprii, apoi despre cele ale PD. Mă mir că, după catastrofa din acest partid, nu roșești, când declari că faci parte din el”, a conchis Andrei Strâmbeanu, pe o rețea de socializare.

Mihaela Rotari

Share