Scenariu-șoc: Ce se va întâmpla cu Leancă dacă nu va obține votul Parlamentului
Dacă premierul desemnat Iurie Leancă nu va obține votul de încredere în cadrul ședinței Parlamentului din 12 februarie curent, atunci acesta ar putea dispărea din politică. Declarații în acest sens au fost făcute pentru europalibera.org, de către analistul politic Vitalie Andrievschi.
„Nu mai e loc pentru înţelegeri sub covor. E nevoie de un dialog public, transparent, cu implicarea largă a societăţii. Acum fireşte votează parlamentul, nu societatea. Dar vorba e că parlamentul ar trebui pus într-o situaţie din care să nu aibă altă ieşire decât să voteze. Să fie pus în faţa unui vot nu împotriva lui Leancă, ci împotriva unui program de propăşire a statului. Prioritatea acum nu e Leancă, ci calea corectă pentru R. Moldova. Şi dacă Leancă va propune o cale corectă, pe care o va justifica cum se cuvine şi va convinge că e capabil să parcurgă această cale cu cabinetul său, atunci ar putea avea şi sprijin politic. Iar dacă va formula o simplă rugăminte: votaţi-mă şi eu nu vă voi uita, mă tem că va suferi eşec. Iar acest eşec ar putea însemna pentru el ratarea oricărui viitor politic”, a declarat liderul de opinie.
Potrivit lui Vitalie Andrievschi, în acest mod, chiar dacă nu va fi votat, vă rămâne în istorie ca un politician care a propus o cale de propăşire acestui stat, dar a fost respins. “Dacă e capabil, va fi un lider naţional. Dacă nu, va dispărea”, a subliniat el.
Totodată, analistul a menționat că dacă Leancă nu va fi votat, atunci “peste o săptămână cel mai probabil va fi desemnat un alt premier şi lucrurile vor părea obişnuite, fireşti” .
Doina Secrieru
In principiu e corect ce spune Andrievschi, primordial acum nu e cariera politica a lui Leanca, dar cursul european al RM si asta ar trebui sa o constientizeze fiecare politician responsabil de la noi, in special cei de la PL.
Pina cind PD-ul prin declaratiile lui Candu sunt fermi si il vor sustine pe Leanca in functia de premier. Asteptam sa vedem cum se vor comporta comunistii si liberalii daca acestea tot declara ca vor stabilitate politica in tara.
Nu pina cind, dar si pe viitor, PD-ul va sustine ceea ce e Pro European, iar in ceea ce priveste comunistii si liberalii, deja vedem noi care isi doreste mai mult si care mai putin stabilitatea politica din tara.
PD-ul din start a mers dupa principiile de coalitie si asa cred c-o so faca pin la capat, pe cind PL-ul ba asa, ba invers … Zau ca se comporta ca o fata nemeritata
Stati linistiti ca PD si PLDM au destula ambitie pentru a garanta stabilitatea in stat si de a continua cursul pro European, mai ales ca au sustinerea si celor de la PES si PPE, desi ar fi ok daca Ghimpu ar mai ceda din prostiile sale si ar vota pentru acest guvern.
Cred ca in asa caz ar fi bine ca sa fie pus la punct in primul rin PL care o tine una si buna ca sa destabilizeze situatia politica din acesta tara. Daca ar fi mai cu piciarele pe pamint apoi ar face alinta cu 2 partide puternice PLDM si PDM.