Sărbătoare la Guvern. Dorin Recean toarnă astăzi șampanie

Sărbătoare la Guvern. Dorin Recean toarnă astăzi șampanie

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, își sărbătorește, astăzi, ziua de naștere, informează OFICIAL.

Dorin Recean s-a născut în Dondușeni, RSS Moldovenească (astăzi Republica Moldova), la data de 17 martie 1974. În 1996 a absolvit Academia de Științe Economice din Moldova, fiind licențiat în drept în managementul afacerilor internaționale. Apoi a obținut o diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport în 2000.

Dorin Recean a fost ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova din 24 iulie 2012 până la 10 decembrie 2014. El a devenit primul ministru de Interne civil din Republica Moldova, după ce l-a înlocuit pe Alexei Roibu (2011 – 2012). Anterior, a fost și viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.

Recean a fost unul dintre primii politicieni care au vorbit despre dosarul de la Interpol privind numele lui Vladimir Plahotniuc, în ceea ce privește cazul „Pădurea Domnească”. Acest dosar a dus la demisia guvernului Filat în martie 2014.

Înainte de cariera sa politică, Recean a fost lector la Academia de Științe Economice, pe care el a absolvit-o în 2007. Între 2000 și 2012 a predat și la Universitatea Internațională Newport din Chișinău. În 2010, a fost numit viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, unde a fost responsabil de implementarea pașapoartelor biometrice în cadrul planului de liberalizare a regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În iulie 2012, Recean a fost numit ministru de Interne în guvernul condus de Vlad Filat, iar după căderea guvernului Filat, în mai 2013, el a rămas ministru de Interne în noul guvern condus de Iurie Leancă.

După alegerile din noiembrie 2014 s-a retras din politică și a creat propria afacere.

În februarie 2022, el a fost desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. În timpul escaladării tensiunilor din Transnistria în timpul războiului din Ucraina, Recean a discutat la Varnița cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

A fost nominalizat (și apoi a câștigat nominalizarea) printre cei cinci oameni publici din Republica Moldova propuși la premiul Om de Cuvânt. Premiul a fost instituit de Editura Cartier ca o recunoaștere publică a unui om de cuvânt.

Share