Săptămână importantă pentru diplomația R. Moldova. Popescu: Diplomația moldovenească va fi la fel de determinată
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, spune că săptămâna care a trecut a fost una dintre cele mai reușite din istoria diplomației Republicii Moldova, informează OFICIAL.
Aceasta, potrivit ministrului, demonstrează că obiectivele pe care le-a asumat R. Moldova pot fi atinse atunci când există muncă de echipă și comunicare proactivă cu partenerii externi.
„După 24 de ani de la ultima vizită la Chișinău a unui președinte al Franței, Emmanuel Macron a sosit în Republica Moldova cu un puternic mesaj de solidaritate și de susținere pentru țara noastră. Le suntem recunoscători domnului președinte Emmanuel Macron și prietenilor francezi pentru tot sprijinul acordat cursului ireversibil european și agendei noastre de reforme!”, spune Popescu.
Un alt exemplu, spune Popescu, a fost semnarea cu omologul său francez Catherine Colonna a convenției privind dubla impunere, un document mult așteptat de către oamenii de afaceri din țările noastre.
„Împreună cu echipa noastră de diplomați și colegii din guvern, vom munci și pe alte dimensiuni prioritare pe care le cunoaștem din comunicarea cu diaspora noastră – reducerea prețurilor la roaming, posibilitatea convertirii permiselor de conducere, recunoașterea actelor de studii și accesul la servicii consulare moderne”.
Tot în această săptămână, Comisia Europeană a recomandat Consiliului Uniunii Europene acordarea statutului de țară candidat pentru Moldova.
„Este o decizie cu adevărat istorică și un pas înainte care ne va ancora la cel mai longeviv proiect al păcii, prosperității și democrației de pe continentul european – Uniunea Europeană”, afirmă Nicu Popescu.
Sâmbătă, la Chișinău, s-a desfășurat în premieră ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României.
„Această ședință, în spiritul Parteneriatului strategic moldo-român pentru integrare europeană, evocă sprijinul necondiționat oferit de-a lungul timpului de către toate forțele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică și parcursul european al țării noastre. Vom implementa accelerat proiectele strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor și infrastructurii. Comunitatea de limbă, cultură și istorie va fi fortificată prin proiecte de infrastructură în beneficiul oamenilor noștri”, adaugă ministrul.
El mai spune că diplomația Republicii Moldova va fi în continuare la fel de determinată pentru a transforma în bine viața oamenilor din țara noastră.
„Iar în săptămâna care vine contăm pe decizia pozitivă a Consiliului UE din 23 – 24 iunie pentru statutul de țară candidat.
Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană!”, a punctat ministrul de externe.