Sandu: Organele de drept trebuie să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare

Sandu: Organele de drept trebuie să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare

Pe fondul dificultăților și amenințărilor în creștere de ordin extern, observăm o consolidare a efortului grupărilor criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani, în interiorul țării. Statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic. Dar instituțiile nu trebuie să admită provocări. Declarațiile au fost făcute de Președintele țării, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, informează OFICIAL.

Șeful statului a spus că, organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare.

„Așteptările cetățenilor sunt ca instituțiile de drept vor sancționa marii corupți și le vor confisca, nu doar le vor sechestra, averile. Aceste grupări criminale continuă să aibă acces la resursele financiare furate de la noi, cetățenii. Corupții întreprind totul – finanțări ilegale, coruperea judecătorilor și procurorilor -, pentru a slăbi statul și astfel a scăpa de pedeapsă”, a menționat ea.

Mai mult – a afirmat Maia Sandu – „observăm că unii infractori încearcă să devină actori geopolitici. Încearcă să manipuleze cu relațiile privilegiate cu Federația Rusă. În contextul escaladării războiului din Ucraina, se intensifică încercările de destabilizare a situației interne.”

„Grupurile susținute de infractori și alți actori externi au amplificat propaganda de război și știrile false despre război pe rețelele de socializare. Am recomandat instituțiilor statului adoptarea și aplicarea de sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova. De asemenea, sunt necesare sancțiuni mai dure pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului”, a mai comunicat oficialul.

Președintele a subliniat că, „în continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră”.

„Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în țară, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii”, a conchis șeful statului.

Share