Sandu: În continuare, mizăm pe sprijinul Slovaciei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană

Sandu: În continuare, mizăm pe sprijinul Slovaciei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a susținut o conferință de presă, în urma întrevederii cu omologul său din Slovacia, Zuzana Čaputová, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău, transmite OFICIAL.

Maia Sandu și-a exprimat aprecierea pentru relațiile de prietenie și bună cooperare dintre Republica Moldova și Slovacia, dezvoltate în cei treizeci de ani de independență ai țării noastre.

„În pofida provocărilor majore cu care ne confruntăm, avem planuri mari pentru țara noastră. Vrem să construim un stat funcțional, cu instituții puternice, care pot să ofere siguranță și servicii de calitate cetățenilor. Vrem să avansăm pe segmentul reformei justiției, pe reformele de combatere a corupției. Am pornit eforturi pentru consolidarea mediului de afaceri. Ne dorim o economie puternică, care să ofere oportunități pentru toți cei care își doresc să rămână acasă”, a declarat Președintele, în cadrul conferinței.

Totodată, șeful statului a menționat că, din 2012, Republica Moldova beneficiază de asistență de dezvoltare din partea Slovaciei.

„Asistența vizează proiecte în domeniul combaterii corupției, protecției mediului, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, consolidarea presei independente și a societății civile. În același timp, studenții moldoveni pot merge la studii și pot beneficia de bursă din partea Slovaciei. În continuare, mizăm pe sprijinul Slovaciei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană și obținerea statutului de țară candidat”, a subliniat Maia Sandu.

Tot în cadrul conferinței, Maia Sandu a mulțumit Slovaciei pentru ajutorul umanitar oferit.

La rândul său, Președintele Republicii Slovace, Zuzana Čaputová, a menționat că ajutorul conține alimente și echipamente medicale, în valoare de 50 de mii de euro.

„Mă bucur mult că am reușit să strângem un ajutor umanitar pentru Republica Moldova.

Totodată, țara noastră sprijină ambițiile europene ale Moldovei. Vă considerăm o parte integrantă a familiei europene, o țară care are aceleași valori. Iar mandatul vostru este foarte puternic pentru a merge în această direcție. Bineînțeles, sunt mai multe condiții și reforme pe care trebuie să le implementați”, a declarat Zuzana Čaputová.

Doina Buruiană

Share