Sandu, Greceanîi, Ciocoi… cu un mesaj de Ziua Drapelului de Stat!

Sandu, Greceanîi, Ciocoi… cu un mesaj de Ziua Drapelului de Stat!

În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Drapelului de Stat, sărbătorită în fiecare an pe 27 aprilie. Cu această ocazie, liderii din țara noastră au venit cu un mesaj, informează OFICIAL.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că acum 31 de ani, deputații Parlamentului Independenței adoptau Tricolorul cu stemă ca noul drapel al țării noastre. „După declararea independenței, acest drapel a devenit unul din simbolurile oficiale ale statului Republica Moldova, alături de Stemă și Imn. Emblemă a suveranității și independenței țării noastre, Drapelul de Stat ilustrează tradiția împărtășită de oamenii acestui meleag și reprezintă năzuințele și valorile cetățenilor noștri”, se arată în mesajul șefei statului.

Sandu a mai menționat că Ziua Drapelului de Stat este o bună ocazie de a reflecta asupra valorilor noastre și a configura viitorul comun pe care dorim să-l construim în această țară. „Dorința de a trăi pașnic, munca pentru o viață prosperă și aspirația pentru dreptate a oamenilor din Republica Moldova ne unesc, indiferent de opțiunile politice, de apartenența etnică sau religioasă, de limba vorbită. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca toți cetățenii Republicii Moldova – purtătorii suveranității – să-și construiască o viață pașnică și prosperă, trăită cu demnitate, în țara lor”, a spus Maia Sandu.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a subliniat importanța educației patriotice pentru edificarea unei generații de tineri care să fie încrezuți în perspectivele statului și să-și dorească să contribuie la prosperarea lui. „Felicit toți cetățenii cu prilejul acestei sărbători și îi îndemn să fie mândri de simbolurile statului, oriunde s-ar afla, iar măreția Drapelului nostru să crească odată cu dezvoltarea țării și creșterea bunăstării poporului Republicii Moldova”, a menționat Speakerul.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că astăzi celebrăm Drapelul de Stat al Republicii Moldova adoptat în anul 1990 ca simbol național de către deputații primului Parlament ales democratic, semnatari ai Declarației de Independență. „Arborat cu multă cinste pe edificiile de stat din republică, de la Naslavcea până la Giurgiulești, de la Criva până la Palanca, pe teritoriul ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova peste hotare, faldurile Tricolorului ne amintesc despre memoria colectivă a trecutului, depășirea provocărilor prezentului și aspirațiile noastre de viitor în marea familie a țărilor europene. Având ca pilon democrația, statul de drept, protejarea și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, Drapelul de Stat este un mesager al suveranității și independenței Republicii Moldova, fiind purtat prin lume cu multă demnitate de către numeroșii noștri conaționali plecați în străinătate, oferind un sentiment de mândrie și de apartenenţă la ţară şi la valorile noastre naţionale”, se arată în mesajul lui Ciocoi.

De Ziua Drapelului, fostul șef al statului, actual – lider al socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că, celebrând Ziua Drapelului de Stat, îndeplinim datoria seculară: „De a cinsti valorile naționale supreme pentru care au luptat predecesorii noștri, de a păstra independența și suveranitatea statului integru Republica Moldova. Generații onorează drapelul, arborându-l la cele mai importante manifestări și în momentele de mare semnificație spirituală. Îndemn toți cetățenii țării să cinstim cu mândrie Drapelul de Stat și să onorăm Stema de Stat a Republicii Moldova”.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, spune că se gândește mereu la anii în care spiritul identitar și dorința de libertate au schimbat ireversibil cursul istoriei noastre. „Mă mândresc nespus că fratele meu, Vasile Năstase, semnatarul Declarației de Independență a participat la acele evenimente și acțiuni cu o determinare pe care doar dragostea de neam și țară o poate naște într-un om. El a fost părtaș și la desemnarea oficială, la 27 aprilie 1990, a Tricolorului drept drapel de stat, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ. Prieteni, în această zi festivă haideți să ne amintim istoria noastră adevărată, să comemorăm sacrificiile înaintașilor noștri și să trecem prin cele mai sacre vibrații ale sufletelor noastre sentimentul înălțător al prețuirii jertfei și a dedicației lor. Sub Tricolor am făcut istorie, sub Tricolor ne vom făuri și viitorul într-o țară în care să vrei să trăiești”, comunică Năstase.

Șefia Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, spune că astăzi, de Ziua Drapelului, ne gândim, o dată în plus, ce țară frumoasă avem și cât de mult ne-o iubim. „Cât de mult suntem mândri de fiecare dată când ne vedem sportivii care îl afișează cu mândrie la competiții, militarii, polițiștii, salvatorii – care i se închină cu respect sau pur și simplu copii, tineri, bunici, care îl arborează ferm pe casele lor, ca să le vegheze liniștea. Drapelul de Stat este simbolul unității noastre, simbol al curajului și libertății, al valorilor la care ținem, al iubirii de țară, istorie și limbă”, a spus Filip.

 

Mihaela Conovali

Share