S-a adresat Consiliului Europei. Irina Vlah: „Solicitarea mea este să instituiţi un mecanism eficient de monitorizare a stării democraţiei în Republica Moldova”

S-a adresat Consiliului Europei. Irina Vlah: „Solicitarea mea este să instituiţi un mecanism eficient de monitorizare a stării democraţiei în Republica Moldova”

Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”, a publicat o nouă adresare – de această dată către Secretariatul General al Consiliului Europei și care „are la bază situaţia deplorabilă din Republica Moldova la capitolul democraţie şi drepturile omului, care s-a înrăutăţit constant în ultimii aproape patru ani. Venind la guvernare cu lozinci democratice, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi personal Preşedintele Maia Sandu au instaurat de facto o dictatură, iar fiecare zi de aflare a lor la putere îndepărtează Republica Moldova tot mai mult şi mai mult de democraţie”.

Potrivit spuselor sale, „urmărind interese partinice înguste, Maia Sandu şi echipa sa au distrus libertatea de exprimare, au închis peste 60 de instituţii media incomode, au adus sub control total cea mai mare parte a presei din Moldova, iar cetăţenii care au alt punct de vedere decât al guvernării sunt persecutaţi, intimidaţi, marginalizaţi”.

„Astăzi, Republica Moldova nici măcar formal nu mai poate fi numită stat de drept. Aşa-zisa reformă a justiţiei, demarată cu mare pompă de guvernarea Maiei Sandu, a eşuat, justiţia este fie slab funcţională, fie controlată politic de către guvernare. Astfel, cetăţenii au fost lipsiţi de dreptul fundamental de a avea acces liber la justiţie. Astăzi, în Republica Moldova justiţia se face la televizor sau prin declaraţii publice a celor ce reprezintă puterea – Maia Sandu şi colegii săi, prin declaraţiile pe care le fac, indică cine e vinovat şi cine, chiar dacă sunt suficiente suspiciuni de corupţie sau abuzuri, trebuie lăsat în pace pentru că e „om bun”, „om de-al nostru”. Dreptul fundamental al prezumţiei nevinovăţiei în Republica Moldova de facto a fost anulat.

Extrem de gravă este şi situaţia legată de procuratură. După cum bine cunoaşteţi, din 1995 Republica Moldova este sub monitorizarea Consiliului Europei anume pentru că are restanţe la capitolul reformarea procuraturii. Ceea ce a făcut Maia Sandu şi echipa sa din procuratură a îndepărtat şi mai mult momentul îndeplinirii de către Moldova a obligaţiunii asumate în 1995. În ultimii ani s-au tras toate sforile posibile, s-au trucat toate concursurile numai pentru ca Maia Sandu şi echipa sa să aibă control politic asupra sistemului procuraturii, lucru inacceptabil într-un stat de drept”, a menționat ea.

Politiciana a constatat că „și mai gravă este situaţia la capitolul funcţionării instituţiilor democratice – la moment, în Republica Moldova practic toate instituţiile funcţionează nu în interesul cetăţenilor, ci a partidului de guvernare. Oamenii nu se simt în siguranţă, inclusiv din cauza că Republica Moldova a devenit unica ţară din Europa în care accesul cetăţenilor în propria ţară este limitat, iar uneori chiar interzis”.

„După aproape trei ani de guvernare a PAS în Republica Moldova nu a rămas practic nimic din ceea ce ar putea indica că mai suntem stat democratic – nici presă liberă, nici instituţii democratice funcţionale, nici justiţie independentă, nici drepturi ale omului asigurate şi respectate etc. Echipa Maiei Sandu ne duce cu paşi rapizi spre dictatură, grav fiind faptul că dictatura se instaurează în Moldova sub lozinci pro-europene, pro-democratice”, a subliniat Irina Vlah.

Președinta „Platformei Moldova” a mai spus că, „Consiliul Europei este pilonul democraţiei şi libertăţii la nivel european. De câte ori a fost cazul, Consiliul şi-a dovedit prin acţiuni concrete ataşamentul faţă de valorile democratice”.

„De aceea, solicitarea mea către dvs. este să instituiţi un mecanism eficient de monitorizare a stării democraţiei în Republica Moldova, să dispuneţi o amplă analiză a situaţiei din ţara noastră, să examinaţi problema pe platformele pe care le aveţi la dispoziţie (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Consiliul de Miniştri al Consiliului Europei, Congresul Puterilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei) şi să veniţi cu verdictele şi recomandările ce se impun, oricât de dur ar suna ele. Democraţia în Republica Moldova este în pericol, iar intervenţia dvs. promptă poate salva situaţia, poate determina revenirea ţării noastre pe un făgaş normal de dezvoltare, aşa cum reiese şi din calitatea de membru al Consiliului Europei pe care o avem!

Sper că solicitarea mea va fi tratată în modul corespunzător”, a conchis Irina Vlah.

Share