Ruslan Verbițchi: Ceea ce se întâmplă în țară a devenit o chestiune strict internă de partid

Ruslan Verbițchi: Ceea ce se întâmplă în țară a devenit o chestiune strict internă de partid

„În aceste zile, în care președinta Miaia Sandu își salvează țara de oamenii săi din Guvern, fără nicio agenda oficială publică din care să aflăm ce se întâmplă la cel mai înalt nivel într-un stat de drept, aflăm de la jurnaliști că miniștrii vechi și noi stau în rând la ușa președinției, chemați la o ședință închisă, într-o instituție în care aceasta nu ar trebui să se petreacă în mod firesc ( președintele nu are facilități legale pentru incluziune directă în actul guvernării într-un stat parlamentar), pentru că ce se întâmplă în țară, se pare, a devenit deja demult, o chestiune strict internă de partid”, declară consilierul municipal Ruslan Verbițchi.

Potrivit lui Verbițchi, la fel, ca și proiectul de lege privind restructurarea administrativ teritoarială în urma căreia raioanele vor fi transformate în 6 regiuni și care urmează să fie votat în timpul apropiat de Parlament. Tot o chestiune absolut internă de partid, nedezbătută public și despre care demnitarii publici și fucționarii din teritoriu au aflat în cele mai multe cazuri ,pentru prima dată, din presă.

„E de inteles, politic (nu și din perspectiva unei guvernări democratice) că asemenea reforme schimbă paradigma și logica lor este că trebuie făcute până la alegerile locale, ca unealtă de influență a procesului electoral, dar, nu trăim vremuri tocmai bune pentru asemenea aventuri Avem declarată stare de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova iar președintele a recunoscut că primește informații zilnice de la omologău său din Ucraina că R. Moldova s-ar afla în pragul unei amenințări fără precedent din partea Federației Ruse care ar intenționa să aplice în timpul apropiat scenariul de la Kiev și la Chișinău. În această situație, avem alte lucruri mai mult mai importante de făcut decât să ne preocupe rezultatele alegerilor locale, la care oamenii din localități votează “gospodarul~ și nu dau prioritate partidelor din care aceștia fac parte. Ceea ce încă nu înțelege actuala guvernare este că la aceste scrutin electoral va crește un val al candidaților independenți, care nu acceptă să meargă nici măcar sub umbrela galbenă partidului de guvernare la alegător, pentru că sunt conștienți că nu vor avea argumentele necesare pentru a fi avocații acestuia și nu vor putea face față nemulțumirii cetățenilor. A organiza această reformă teritorial administrativă sub pretextul de a economisi bani la buget prin micșorarea numărului de consilieri raionali și a eficientiza activitatea instituțiilor de profil local prin comasarea lor, nu înseamnă majorarea locurilor de muncă și o calitate mai bună a actului administrativ. Înseamnă, în schimb, zeci de mii de oameni rămași șomeri, fără venituri și un nou val de exod masiv. Ce vor face angajații directiilor raionale în urma restructurărilor, medicii, lucrătorii medicali în centrele raionale unde vor fi închise spitalele? Cine le asigură în nou loc de muncă în noile structuri? Ne amintim cu toții cu ce s-a încheaiat transformarea raioanelor în județe în anii 90 atunci când acest proces nu a fost un pas pentru care am fost pregătiți. În campania electorală, atunci când ne-a fost promisă descentralizarea nu ne-a spus nimeni că aceasta înseamnă centralizare după modelul unității teritoriale Găgăuzia”, a mai opinat Ruslan Verbițchi.

Share