Rovshan Muradov: Este oportună consolidarea relaţiilor moldo-azere

Rovshan Muradov: Este oportună consolidarea relaţiilor moldo-azere

Prim-ministrul Chiril Gaburici l-a primit astăzi pe Rovshan Muradov, directorul executiv al Centrului Internaţional Nizami Ganjavi din  Azerbaidjan – organizaţie culturală care întruneşte mai multe personalităţi internaționale recunoscute pe plan mondial, inclusiv foşti şefi de state, prim-miniştri şi alţi demnitari de rang înalt.

În debutul întrevederii, Rovshan Muradov a afirmat că Centrul are misiunea de a promova toleranţa și înțelegerea între popoare, prin organizarea evenimentelor menite să contribuie la păstrarea patrimoniului cultural, încurajarea activităţilor de cunoaştere, cercetare și de mobilizare socială. El a exprimat interesul Centrului Internaţional Nizami Ganjavi pentru amplificarea participării Republicii Moldova la activităţile desfăşurate de această organizaţie. „Luând în considerare faptul că Republica Moldova este recunoscută drept lider în cadrul Parteneriatului Estic şi se bucură de un interes sporit din partea partenerilor internaţionali, considerăm oportună examinarea unor potenţiale proiecte de colaborare, care vor contribui şi la consolidarea relaţiilor moldo-azere”, a spus  Rovshan Muradov.

Prim-ministrul a apreciat experienţa Republicii Azerbaidjan în organizarea evenimentelor internaţionale de anvergură. „Modul în care au fost organizate, la Baku, mai multe evenimente internaţionale, precum Eurovision, Formula 1, dar şi forumuri care au întrunit personalităţi din întreaga lume, pentru a dezbate tematici de actualitate în diverse domenii, reprezintă un exemplu demn de urmat şi poate fi subiect de schimb de experienţă între Republica Moldova şi Azerbaidjan”, a opinat Premierul.

Interlocutorii au discutat şi despre primele Jocuri Olimpice Europene din istorie, ce vor fi găzduite de capitala Azerbaidjanului, Baku, în perioada 12-28 iunie 2015. Republica Moldova va fi reprezentată de 90 de sportivi la acest eveniment european.

Centrul Internaţional Nizami Ganjavi a fost instituit în septembrie 2012, în memoria renumitului poet azer, Nizami Ganjavi şi se ocupă de consolidarea dialogului cultural între popoare.

Doina Secrieru

Share