România va susține la Summitul de la Riga recunoașterea perspectivei clare europene a RM

România va susține la Summitul de la Riga recunoașterea perspectivei clare europene a RM

 România va susține recunoașterea perspectivei clare europene a Republicii Moldova în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga. Declarația a fost făcută de Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu la întrevederea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, aflat în vizită oficială la București.

Bogdan Aurescu a menționat că Republica Moldova va prezenta în cadrul Summitului de la Riga un bilanț al rezultatelor înregistrate în procesul de implementare a Acordului de Asociere. ”Este nevoie ca autoritățile de la Chișinău să arate aceiași determinare în implementarea reformelor și de înregistrarea de noi progrese, în primul rând în ceea ce priveşte aplicarea riguroasă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să-şi conserve statutul avansat în cadrul Parteneriatului Estic”, a precizat Ministrul afacerilor externe al României.

În cadrul discuțiilor Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a reiterat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a continua implementarea reformelor pentru apropierea Republicii Moldova de UE și de a dinamiza relaţiile cu România în diferire domenii de interes comun.

În prima zi a vizitei la București, Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere și cu Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu.

Andrian Candu a mulțumit autorităților române pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. În context, Președintele Parlamentului a solicitat sprijinul României de a transmite partenerilor europeni mesajul clar al Republicii Moldova pentru continuarea parcursului european și de accelerare a procesului de ratificare a Acordului de Asociere de către toate statele UE. Totodată, Spicherul a subliniat că în implementarea legislației europene, respectiv a acquis-ului comunitar, Republica Moldova mizează pe bunele practici și transferul de expertiză a experților din cadrul Senatului României.

”Este important să depunem eforturi comune pentru continuarea proiectelor inițiate, prioritare fiind cele energetice și de interconexiune energetică. România este un partener care a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova în proiecte concrete și importante pentru cetățenii noștri”, a punctat Andrian Candu.

La rândul său, Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat angajamentul ferm al României de susținere necondiționată a parcursului european al Republicii Moldova. Președintele Senatului a dat asigurări că acquis-ul comunitar, tradus în limba română, va fi oferit Republicii Moldova.

Senatorul Titus Corlățean, prezent la întrevedere, a menționat că Parlamentul României va oferi în continuare expertiză Parlamentului Republicii Moldova la nivelul comisiilor de profil prin intermediul Comisiei pentru afaceri europene, fiind vorba de proiecte de cooperare cu sprijin concret în vederea implementării legislației comunitare.

În această seară, la invitația Familiei Regale din România, Președintele Parlamentului Andrian Candu și Președintele României Klaus Iohannis participă la dineul oficial organizat la Castelul Peleș. La dineu mai participă reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, personalități ale vieții culturale, diplomatice, sportive și reprezentanți ai clerului și societății civile.

7 15 18

Maria Roșca

Share