Rezoluția unui deputat moldovean – acceptată de APCE

Rezoluția unui deputat moldovean – acceptată de APCE

Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a adoptat rezoluţia pe marginea raportului „Combaterea intoleranţei şi discriminarea creştinilor în Europa”, prezentată de deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi. Decizia finală a fost luată joi, 29 ianuarie şi a fost votată cu 67 de voturi pentru şi 2 împotrivă.

Proiectul „Combaterea intoleranţei şi discriminarea creştinilor în Europa” s-a bucurat de o mare atenţie în presa internaţională şi de susţinere din partea deputaţilor APCE, dar şi a confesiunilor creştine.
Argumentând necesitatea adoptării rezoluţiei, Valeriu Ghileţchi a menţionat că scopul acesteia este de a sensibiliza, de a încuraja şi de a promova cultura convieţuirii paşnice şi a toleranţei. Această rezoluţie oferă instrumente legislative pentru protecţia drepturilor creştinilor în Europa, cere să fie respectată libertatea de conştiinţă la locul de muncă, dreptul creştinilor să participe plenar în viaţa publică, să fie asigurată libertatea de exprimare a opiniilor cu caracter religios, investigarea tuturor cazurilor de incitare la ură şi violenţă din motive religioase, etc.

Raportul a fost apreciat de grupul Partidului Popular European (PPE) drept excepţional, iar socialiştii europeni l-au calificat ca fiind unul echilibrat.

Raportul „Combaterea intoleranţei şi discriminarea creştinilor în Europa” este al patrulea şi cel mai important proiect al deputatului PLDM, Valeriu Ghileţchi, în cadrul APCE.

Doina Secrieru

Share