Reuniunea președinților! Timofti, Snegur și Lucinschi – la sfat cu foști președinți ucraineni

Reuniunea președinților! Timofti, Snegur și Lucinschi – la sfat cu foști președinți ucraineni

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, i-a primit, astăzi, 12 iulie a.c., la Reședința de Stat, pe foștii președinți Ucraineni, domnii Leonid Kravciuk și Viktor Iușcenko și pe ex-președinții Republicii Moldova, domnii Mircea Snegur și Petru Lucinschi. Despre aceasta anunță Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte ce țin de evoluțiile relațiilor moldo-ucrainene și de specificul situației regionale.

De asemenea, s-a pus un accent deosebit pe necesitatea sincronizării acțiunilor celor două state în contextul noilor amenințări la adresa securității naționale și regionale, fiind trecute în revistă criza din estul Ucrainei și conflictul înghețat din stânga Nistrului, care au elemente comune în manifestările lor.

Foștii președinți ucraineni au vorbit de provocările și costurile pe care le plătește Ucraina pentru libertate și pentru alegerea sa pro-occidentală.

„Necazul îi unește pe oameni. În astfel de momente trebuie să rămânem solidari și să ne susținem reciproc în proiectele noastre bilaterale”, a spus Președintele Timofti.

Înalții oaspeți au relevat continuarea parcursului european de către Republica Moldova și Ucraina drept singura cale de readucere a celor două state în zona stabilității și dezvoltării social-economice durabile.

„Am convenit cu foștii șefi de stat să găsim soluțiile necesare pentru ca țările noastre să se apropie mai mult și să colaboreze în direcția realizării parcursului european comun”, a declarat Președintele Timofti după întrevedere.

În context, domnul Kravciuk a menționat că baza istorică solidă a celor două state constituie un element important în acest sens.

1 (1) 2 (1)  4 (1)  7 9 10

Doina Secrieru

Share