Resursele financiare obținute din vânzarea bunurilor recuperate din infracțiuni trebuie utilizate în scopuri sociale
O nouă reuniune a Grupului de lucru privind perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale în Republica Moldova a avut loc la Ministerul Justiției. În mod special, discuțiile s-au axat pe îmbunătățire a conceptului privind mecanismul de confiscare penală și eficientizarea mecanismului de reutilizare publică și socială a bunurilor recuperate din infracțiuni sau a contravalorii rezultate din vânzarea acestora.
În deschiderea evenimentului, secretarul de stat Stanislav Copețchi a menționat că Ministerul Justiției întreprinde toate acțiunile necesare pentru ca mecanismele de confiscare și recuperare a bunurilor obținute ilegal să fie funcționale și eficiente, iar resursele financiare obținute din vânzarea bunurilor recuperate să fie utilizate în scopuri sociale și în folosul cetățenilor Republicii Moldova.
Totodată, a reiterat că combaterea corupției și consacrarea unor mecanisme eficiente de urmărire, de confiscare și de recuperare a bunurilor infracționale sunt acțiuni prioritare pentru actualul Guvern, inclusiv în contextul implementării măsurilor propuse de către Comisia Europeană, odată cu obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Din numele ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, secretarul de stat a mulțumit expertului român Radu Nicolae, care a prezentat Raportul de analiză privind oportunitatea reutilizării sociale a activelor confiscate în procesul penal în Republica Moldova, cele mai bune practici și situația actuală la nivelul UE, modul de reglementare și aplicare a reutilizării sociale în România, dar și alternativele pentru țara noastră. De asemenea, a exprimat recunoștință față de Fundația Soros Moldova, care susține consolidarea capacităților instituționale ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI).
Grupul de lucru privind perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale în Republica Moldova a fost creat în octombrie 2023. Din el fac parte reprezentanți ai Ministerului Justiției, Președinției, Procuraturii Generale, procuraturilor specializate, Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Fiscal de Stat, avocați etc.