Primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova s-a stins din viață

Primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova s-a stins din viață

Istoricul și omul politic Alexandru Moșanu, profesor universitar, doctor habilitat în istorie, membru de onoare al Academiei Române, primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 3 septembrie 1990-2 februarie 1993, s-a stins ieri din viață la vârsta de 85 de ani, informează moldpres.md.

Alexandru Moșanu suferea de o boală incurabilă. Anul trecut, el a suportat o intervenție chirurgicală grea.

Într-un mesaj de condoleanțe postat pe rețelele de socializare, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a declarat că a aflat cu profundă tristețe despre decesul lui Alexandru Moșanu, redutabil istoric și primul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. ”I-am fost studentă, am scris lucrarea de licență la el și, după postuniversitare, am fost invitată de Domnia să lucrez alături în cabinetul său de Președinte al Parlamentului. Om de o rară integritate morală, intelectual în sensul cel mai profund al acestui cuvânt, înzestrat cu o demnitate rar întâlnită pe la noi, îmbinată cu o modestie, devenită proverbială, acest om mi-a marcat viața în cel mai hotărât mod. Plecarea domnului Profesor Alexandru Moșanu lasă un gol imens în inima mea…. Veșnică să-i fie pomenirea! Adio, Dascăle drag…”, a scris ministrul Monica Babuc.

Alexandru Moșanu s-a născut pe 19 iulie 1932 în comuna Braniște, județul Bălți, astăzi raionul Râşcani. A studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Chișinău. Între anii 1957 și 1976 a lucrat la Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Chișinău. Din 1976 și-a desfășurat activitatea didactică la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Chișinău, unde a deținut funcțiile de șef al Catedrei de istorie universală modernă și contemporană (1980-1990) și decan al Facultății de Istorie (1989-1990). Între 1989 și 1990 a fost președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova, din 1994 redactor-șef al revistei de istorie și cultură „Destin românesc”.

Activitatea sa de cercetare s-a concretizat în lucrări și studii privitoare îndeosebi la istoria mişcării muncitoreşti din România de la sfârșitul sec. XIX şi începutul sec. XX. Paralel, a desfășurat o neobosită activitate politică, înscrisă în coordonatele luptei de eliberare naţională. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular.

Între anii 1990 și 2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar la 3 septembrie 1990 a devenit președinte al Legislativului. A avut o contribuție decisivă la elaborarea unor acte legislative privind drapelul R. Moldova și imnul „Deșteaptă-te române”, primul imn al țării. Alexandru Moșanu este cel care a citit în Parlament proiectul Declarației de Independență pe 27 august 1991, care a fost votată în aceeași zi unanim de cei 278 de deputați prezenți în sală. Lui Alexandru Moșanu i se datorează, de asemenea, introducerea cursului de „Istoria Românilor” în școlile din R. Moldova.

În 1993 a demisionat din Parlament, devenind președintele Congresului Intelectualității din Republica Moldova, calitate în care a fost ales deputat. A fost vicepreședinte al Partidului Forțelor Democratice, iar după fuziunea acestei formațiuni cu Partidul Social-Liberal a ocupat funcția de președinte de onoare al acestui partid (până în 2005).

Alexandru Moșanu a fost distins cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer (2014) și cu Premiul Institutului Cultural Român, pentru promovarea valorilor culturii naționale românești.

Mihaela Rotari

Share