Republica Moldova va ratifica un document internațional care extinde prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului

Republica Moldova va ratifica un document internațional care extinde prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului

Republica Moldova va ratifica Protocolul facultativ la Convenția Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare. Documentul extinde anumite prevederi ale Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței de Guvern, transmite OFICIAL, cu referire la un comunicat.

Protocolul, ratificat până în prezent de 48 state, instituie procedura internațională de depunere a plângerilor pentru încălcarea drepturilor copiilor – procedura directă, precum și procedura de comunicare interstatală și de investigare a încălcărilor grave sau sistemice, ceea ce va permite copiilor din statele care au ratificat/aderat la Convenția ONU privind Drepturile Copilului să depună plângeri direct la Comitetul ONU privind Drepturile Copilului, dacă nu au găsit o soluție la nivel național privind drepturile lor încălcate.

Prin ratificarea Protocolului facultativ, Republica Moldova reiterează  angajamentele față de promovarea și protecția drepturilor copilului, așa cum sunt acestea formulate în Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului și își asumă să implementeze, în continuare, legislația națională în domeniu.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Republica Moldova a ratificat Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului la 12 decembrie 1990, care a intrat în vigoare la 25 februarie 1993. La fel, Republica Moldova a ratificat până în prezent alte două protocoale facultative la Convenției, care stabilesc măsuri suplimentare pentru asigurarea protecției drepturilor copilului: Protocolul facultativ referitor la vânzarea de copii, prostituția copiilor și pornografia infantilă și Protocolul facultativ cu privire la implicarea copiilor în conflicte armate.

Share