Republica Moldova va primi suport bugetar din partea Băncii Mondiale pentru creșterea rezilienței

Republica Moldova va primi suport bugetar din partea Băncii Mondiale pentru creșterea rezilienței

Republica Moldova va beneficia de suport bugetar în valoare de 42,3 de milioane de euro. 56 de deputați au votat în prima lectură pentru ratificarea ACORDULUI de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova”.

Astfel, Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 37,3 milioane de euro și de un grant de cinci milioane de dolari. Resursele financiare vor fi acordate sub formă de suport bugetar și vor fi debursate într-o singură tranșă. Maturitatea împrumutului este de 29 de ani, inclusiv perioada de grație de 9 ani, iar rata dobânzii este variabilă.

Debursarea împrumutului este condiționată de 11 acțiuni, toate fiind realizate de Republica Moldova. Conform Matricei de politici din Acord, Parlamentul a adoptat o serie de acte normative noi, racordate la legislația UE: Legea privind performanța energetică a clădirilor, Legea privind acțiunile climatice și Codul silvic. De asemenea, au fost aprobate modificări la o serie de legi din domeniul social, economic sau energetic.

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova” a fost semnat la 11 iulie 2024. Ratificarea documentului va fi propusă spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Share