Republica Moldova și Japonia vor dinamiza dialogul parlamentar

Republica Moldova și Japonia vor dinamiza dialogul parlamentar. Despre acest lucru au convenit, în cadrul unei întrevederi, Președintele Parlamentului Andrian Candu și Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu sediul la Kiev, Shigeki Sumi.

Oficialii au discutat o serie de inițiative menite să valorifice potențialul de cooperare parlamentară moldo-japoneză. Este vorba despre deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Tokyo pe parcursul acestui an, organizarea unor vizite reciproce la nivel parlamentar, a unor misiuni ale oamenilor de afaceri moldoveni și japonezi.

Președintele Parlamentului a menționat că Japonia este un partener important de dezvoltare a Republicii Moldova, care susține țara noastră prin intermediul diferitor proiecte, inclusiv la nivel financiar și tehnic. ”Proiectele susținute financiar de Japonia, mai ales la nivel economic, sunt printre cele mai de succes în Republica Moldova, bucurându-se, în special, de aprecierea oamenilor de afaceri și agricultorilor. Este important să beneficiem de sprijin și în continuare prin extinderea asistenței oferite și prin atragerea investițiilor japoneze în economia țării noastre”, a subliniat Andrian Candu. Potrivit Speakerului, investitorii japonezi ar putea găsi în Republica Moldova platforme atractive pentru dezvoltarea afacerii și respectiv pentru exportul produselor pe piața UE. 

Andrian Candu a menționat importanța lansării procesului de negocieri pentru semnarea Acordului privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și a celui de protejare reciprocă a investițiilor între Republica Moldova și Japonia.ACandu-Ambasador-Japonia-15.04.2015

La rândul său, Ambasadorul Shigeki Sumi a reiterat disponibilitatea Japoniei de a susține Republica Moldova, precum și sprijinul său personal pentru dezvoltarea relațiilor parlamentare moldo-nipone. ”Este important să extindem cooperarea moldo-japoneză pe diferite segmente, iar Republica Moldova să beneficieze de un lobby puternic în Parlamentul de la Tokyo”, a declarat Ambasadorul Japoniei Shigeki Sumi.

Totodată, Ambasadorul a anunțat că, pentru a promova țara noastră, își propune să convingă mai mulți turiști japonezi să-și petreacă vacanțele în Republica Moldova, care reprezintă o destinație turistică atractivă.

Japonia a acordat Republicii Moldova, în perioada 1992-2010, asistență nerambursabilă în valoare de 72.7 mln dolari SUA și credite în valoare de 48.2 mln dolari SUA. Cu sprijinul Japoniei, în Republica Moldova au fost implementate o serie de proiecte în domeniile agricultură, industrie alimentară, sănătate și educație.

Doina Secrieru

Share