Reprezentant Banca Mondială: Veniturile publice vor scădea mai mult decât anticipează autoritățile

Reprezentant Banca Mondială: Veniturile publice vor scădea mai mult decât anticipează autoritățile

Reprezentanții Băncii Mondiale, astăzi, au prezentat perspectivele economice pentru Republica Moldova în contextul crizei provocate de COVID-19.

Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Moldova, Banca Mondială, a comunicat mai multe detalii. „Această criză nu este foarte tipică sau una obișnuită, cum ar fi criza financiară, de exemplu, pe care am avut-o în 2008. Reducerea activității complică și finanțele publice și extinde nevoile de finanțare ale Guvernului. Deci, în aceste momente dificile este foarte important să avem răspunsuri de politici publice adecvate pentru a limita dificultățile și a aplica măsuri specifice pentru a-i sprijini rapid pe cei care au cea mai mare nevoie”.

La rândul său, Marcel Chistruga, economist, Banca Mondială, a spus că sistemul financiar, la moment, este bine capitalizat. „Astfel că, situațiile care ar putea apărea în urma crizei datorate acestei carantine încă nu le vedem. Capitalizarea este destul de bună, dar am observat că în martie au căzut creditele și depozitele noi. Rezervele valutare ale țării s-au diminuat de la începutul anului, astfel că la sfârșitul lui aprilie s-au diminuat în jur de 6 la sută, dar odată cu noile intrări aceste rezerve se vor recupera. La moment, rezervele valutare ale țării au un nivel destul de confortabil și acoperă 5 luni de import”, a spus expertul.

În același timp, Chistruga a menționat că, cu certitudine, economia Republicii Moldova va înregistra o scădere majoră în acest an: „Se vor diminua salariile, consumul populației se va reduce, se vor reduce și investițiile cu aproape 15 la sută în 2020, exporturile vor fi mai mici. Cele mai afectate sectoare vor fi: construcțiile și sectorul HoReCa. Veniturile publice, în viziunea noastră, vor scădea mai mult decât anticipează autoritățile. Deficitul va fi de 6 la sută”.

Mihaela Conovali

Share