Renato  Usatîi: De fapt, se dorește implementarea sistemului mixt!

Renato Usatîi: De fapt, se dorește implementarea sistemului mixt!

Inițiativa liderului PDM, Vladimir Plahotniuc privind introducerea sistemului electoral uninominal în Republica Moldova urmărește distragerea atenției publice. De fapt, se dorește implementarea sistemului mixt, adică pe lângă votul uninominal pentru care pledează acum PDM, va şi o „listă de partid suplimentară”.De această părere este Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

 „Nimeni nu își dorește implementarea sistemului uninominal. Plahotniuc ia în calcul introducere sistemului mixt. Acesta nu se gândește la implementarea sistemului uninominal, deoarece nu va gâștiga alegerile nici măcar în orașul lui natal, Nisporeni”, spune liderul „Partidului Nostru”.

Potrivit liderului „Partidul Nostru”, planurile lui Plahotniuc sunt știute de oficialii din Guvern și Parlament, astfel Renato Usatîi s-a adresat președintelui Igor Dodon, cu solicitarea de a nu permite implementarea sistemului electoral mixt.

. „Aș vrea să aud că nu vă veți pune semnătura pe proiectul pregătit de „Plaha”, atunci când acesta va recurge la șiretlicuri și va spune că, dacă nu merge sistemul electoral uninominal, va funcționa cel mixt. Va fi cu adevărat important dacă dumneavoastră, domnule Dodon,   veți declara deschis că nu veți permite oligarhului să-și implementeze schemele”, mai spune Usatîi.

De menționat că, președintele Igor Dodon a declarant că este împotriva implementării sistemului electoral uninominal, dar nu s-a expus și pe margine sistemului electoral mixt.

„Sistemul electoral mixt îi va asigura lui Plahotniuc menținerea la putere pentru următorii 10 ani, cel puțin. Exemplu în acest sens poate fi văzut în cadrul alegerilor din Adunarea Populară din Găgăuzia – a existat o singură persoană din partea PD, care a fost aleasă în calitate de președinte”, a spus Usatîi.

Liderul „Partidului Nostru” a cerut, din nou, partidelor de opoziție să se așeze la masa de negocieri. „Propun ca liderii partidelor de opoziție să se așeze la masa de negocieri. Opoziția are nevoie de o strategie comună”, a declarat Renato Usatîi.

Amintim că în dimineața zilei de luni, liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a prezentat inițiativa privind trecerea la sistemul electoral uninominal.

Maria Roșca

Share