Regretele lui Igor Munteanu în ce privește funcția de președinte de comisie parlamentară

Regretele lui Igor Munteanu în ce privește funcția de președinte de comisie parlamentară

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a prezentat raportul său de activitate în cadrul Comisiei, întrucât crede că nu va mai fi președintele acesteia, transmite OFICIAL.

Raportul a fost prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, înainte de ședința în plen a Parlamentului.

„Statistic, Comisia s-a întrunit în 19 ședințe, au fost prezentate 53 de rapoarte în plen, 14 proiecte de lege au fost aprobate, 32 proiecte de lege au fost avizate și 6 decizii adoptate de Comisie.

Printre cele mai importante realizări, consider că, e adoptarea legii rectificării bugetului de stat, politica fiscală, amendamentele legilor pentru menținerea patentei de întreprinzător. Am susținut cauza a 16 mii deținători de patentă, care se bucură de un regim fiscal lejer. Am susținut politica fiscală a Guvernului Sandu, ca o precondiție pentru deblocarea finanțării externe. Obiectivele Comisiei au fost susținute de societatea civilă. În ultimele 5 luni, Comisia a reușit să readucă controlul parlamentar. Am găsit timp pentru a audia actori importanți din mediul de afaceri. Am susținut modificarea codului fiscal. Am avut consultări în privința primelor pentru brokerii de asigurări. Am avut consultări publice pentru crearea Platformei consultative pe lângă Comisie cu implicarea societății civile.

Am avut consultări cu privire la prețurile de comerț a strugurilor. Am avut și consultări asupra proiectului Legii comerțului intern pentru identificarea mecanismelor de comunicare între vânzători. Am avut consultări pentru asigurarea siguranței energetice.

Comisia a susținut audieri a întreprinzătorilor de patente în 2 ședințe. După aceasta am considerat să le sprijinim cauza. Am prezentat și rezultatul investigației cu privire la piața de nucifere. Am obținut la sfârșitul lunii octombrie rezultatele la acest subiect. La o săptămână după căderea Guvernului Sandu s-a inversat situația la ceea ce era.

În aceste 5 luni am audiat ANRE, Consiliul Concurenței, BNM. Cea mai vizibilă acțiune înscrisă în activitatea noastră este ancheta parlamentară în iunie. Am desfășurat o muncă de investigare a ilegalității privatizării și concesionărilor. Am avut 10 ședințe, 3 audieri cu martori, 4 rapoarte au fost pregătite, 2 deja susținute și 2 urmează să fie prezentate”, a spus Igor Muteanu.

De asemenea, deputatul a spus că are și unele regrete.

„Cel mai mare ține că nu am reușit să realizez programele din mediul de afaceri, iar demonopolizarea s-a blocat. Nu am reușit să adoptăm proiecte de lege cu privire la veterani, proiectul legat de dezoffshorizare, legea finanțelor publice locale. Localităților din Dubăsari nu am mai reușit să le oferim o subzonă economică liberă. A rămas și proiectul Legii Magnițki”, a mai spus Igor Munteanu.

Cristina Parfeni

Share