Reflecțiile unui deputat pe marginea celor întâmplate recent în R. Moldova

Reflecțiile unui deputat pe marginea celor întâmplate recent în R. Moldova

„M-am bucurat ieri (duminică) în sfârșit de un relativ calm și respiro, în care am putut reflecta asupra lucrurilor care s-au întâmplat în ultimele 2 săptămâni. Mi-au ieșit 5 reflecții care sper să fie utile pentru viitor și pentru generațiile viitoare”. Aceasta a comunicat deputatul blocului ACUM, Radu Marian, informează OFICIAL.

În acest fel, deputatul a comunicat:

1. Democrația are șanse atât timp când liderii autoritari își construiesc dictatura doar pe bani și frică, fără să aibă niciun fel de compas ideologic sau moral.

2. Căderea bruscă și dramatică a regimului oligarhic ne învață că nu trebuie să supraestimăm puterea unui lider autocratic. Întreaga societate a contribuit (conștient sau inconștient) la crearea acestui mit de invincibilitate în jurul lui Plahotniuc. Am auzit de nenumărate ori fraze gen „N-o să scăpăm de el”, „Ei sunt prea puternici, ai grijă”, „Nu te temi?”, sau „Moldova niciodată nu se va schimba ”. Trebuie să scăpăm de gândirea asta mânată de frică, lipsă de încredere reciproca și dependență exagerată de autoritate – o relicvă a perioadei sovietice și a comunismului. Trebuie să scăpăm în sfârșit de frică, dogmă și trebuie să îmbrățișăm libertatea în gândire și curajul! Dictatorii sunt întotdeauna în minoritate numerică!

3. Banii nu garantează succesul în politică. E o lecție pentru toate partidele și pentru toți milionarii care vor avea intenția să-și facă vreodată partid după asemănarea și apucăturile PD-ului! Ceea ce contează cu adevărat este să te ții până în ultima suflare de principiile fundamentale în care crezi. Loialitatea față de idei este mult mai puternică decât loialitatea față de oameni (sau față de bani).

4.Amplasarea geografică și geostrategică a Republicii Moldova a fost de data asta în beneficiul proceselor democratice. Presiunile externe au contribuit masiv la transferul pașnic de putere și la evitarea violențelor! Nu vreau să-mi imaginez cum ar fi procedat Partidul Democrat dacă nu era interes din partea UE, SUA, sau Rusia!

5. Eu așa explozie de bucurie n-am am văzut în țară din 2009, dar haideți să nu cădem pradă euforiei! Fiecare trebuie să conștientizeze că în Moldova nu va fi brusc ca „în Manako”. Provocările și obstacolele sunt enorme și PD-ul nu va renunța așa de ușor. Nu vreau să repetăm greșeala din 2009, atunci când am iertat prea multe „europenilor”, până în punctul în care au devenit mai toxici decât erau vreodată comuniștii. E important să fiți un pic răbdători cu noi, dar e la fel de important să ne monitorizați și ne criticați atunci când facem greșeli. Așa-i democrația autentică.

Mihaela Rotari

Share