Reflecțiile unui deputat liberal pe ultima sută de metri a campaniei electorale

Reflecțiile unui deputat liberal pe ultima sută de metri a campaniei electorale

„Cu cât se apropie ziua alegerilor prezidenţiale, cu atât devine tot mai clar pericolul la care este supusă Republica Moldova, cursul de integrare europeană, suveranitatea, independenţa şi chiar integritatea teritorială a ţării. Or, sondajele de opinie îl plasează pe Igor Dodon pe o poziţie destul de ridicată, atât de ridicată încât e cazul să ne pună în gardă la modul serios. Iar concluzia pe care trebuie să o facem este că acest pericol nu trebuie subestimat. Ba mai mult, trebuie de acţionat rapid şi ferm în vederea combaterii lui”. Astfel începe noua postare pe blog a deputatului liberal, Iurie Dîrda, în care-și scrie reflecțiile pe ultima sută de metri a campaniei electorale.

El spune că,înainte de a veni cu propuneri, sugestii în acest sens, e bine să înţelegem pe ce se bazează această creştere a candidatului Rusiei”. „În primul rând, el a crescut periculos de mult pentru că el şi cei care-l susţin din umbră au avut grijă ca electoratul de stânga să fie cât de cât consolidat în vederea scrutinului prezidenţial. Astăzi, Igor Dodon practic nu are concurenţi pe stânga, pentru că cei care-şi doresc o revanşă a Moscovei au înţeles cât de periculoasă este fragmentarea aceluiaşi segment de electorat. În al doilea rând, lui i s-au creat artificial oponenţi care-i cedează din start. Astfel, toţi acei care-i sunt impuşi lui Dodon artificial ca şi contracandidaţi sunt extrem de vulnerabili, or au participat, într-o măsură mai mare sau mai mică, fie la furtul miliardului, fie la acoperirea acestui furt din banii publici. Şi regizorii campaniei celui care face jocul lui Putin au intuit bine strategia pe care trebuie să meargă: trec cu vederea rolul jucat de Dodon şi ai săi în dosarul BEM în perioada cât au fost la putere şi scot în evidenţă că cei cu care luptă Dodon au treabă cu furtul miliardului”, a explicat parlamentarului.

Iurie Dîrda se îndreabă: „Ce poate contrapune societatea noastră pericolului?”. „În primul rând, trebuie să identifice un segment de electorat la fel de mare ca şi cel pro-rus. Acest segment este electoratul unionist, care e şi cel mai sensibil la pericolul rusesc. Respectivul segment de electorat (am mai spus şi cu alte ocazii) este de peste 30% cu un potenţial de extindere de până la 50%. Iar cel mai reprezentativ politician pentru respectivul segment, conform unor sondaje credibile, este Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal. Doar unindu-se unioniştii în juriul lui Mihai Ghimpu, putem contracara pericolul rusesc. Pentru aceasta e nevoie ca unioniştii să conştientizeze acest pericol şi să înţeleagă că orice vot din tabăra unionistă pentru oricare alt candidat e o şansă în plus pentru Moscova.

În al doilea rând, omului Moscovei trebuie să-i fie contrapus un candidat căruia nu i se poate reproşa implicarea în furtul miliardului sau în acoperirea consecinţelor lui. Iar unicul candidat care nu a avut nici o implicare de acest fel (lucru demonstrat deja) este Mihai Ghimpu. Anume Mihai Ghimpu este singurul candidat care nu are tangență cu furtul miliardului, care din start a vorbit despre acest jaf și a cerut pedepsirea vinovaților”, a argumentează deputatul.

Liberalul precizează că, aceste două puncte expuse „sunt principale şi vor cântări mult în ecuaţia electorală a alegerilor prezidenţiale”. „Unioniștii, toți cei care își doresc un viitor cu adevărat european, acum au ocazia să demonstreze prin fapte concrete și să-și dea votul organizat pentru omul care dintotdeauna a luptat pentru interesele cetățenilor. Mihai Ghimpu este unicul politician care niciodată nu a renunțat la principii, pentru care valorile nu sunt vorbe aruncate în vînt, pentru scopul prioritar este interesul cetățenilor. Anume sinceritatea și integritatea Președintelui Mihai Ghimpu îi dezarmează pe toți cei conduși de interese ascunse. Anume de așa Președinte are nevoie țara noastră!”, a subliniat el.

Iurie Dîrda susține că ziua de 30 octombrie 2016 este o zi care poate schimba cu adevărat istoria țării noastre. „Anume în această zi toți cei care  își doresc schimbarea adevărată trebuie să se mobilizeze pentru a nu permite răuvoitorilor să deturneze Moldova de pe calea adevărată.
De aceea, în zilele care au mai rămas până la alegeri, trebuie să cugetăm profund, să facem concluziile de rigoare şi să acţionăm în consecinţă”, a conchis parlamentarul.

Doina Secrieru

Share