Referendum – în ziua alegerilor parlamentare! Vlad Plahotniuc, despre necesitatea reducerii numărului deputaților

Referendum – în ziua alegerilor parlamentare! Vlad Plahotniuc, despre necesitatea reducerii numărului deputaților

Partidul Democrat din Moldova (PDM) va veni cu o inițiativă de organizare și desfășurare a unui referendum, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, astăzi, după ședința săptămânală a formațiunii.

 Vlad Plahotniuc a declarat că, referendumul va viza reforma politică și anume – reforma Parlamentului.

„Am ajuns la concluzia că deciziile noastre trebuie să le discutăm, în primul rând, cu cetățenii, iar dacă oamenii le vor susține, le vom discuta cu experții locali, Comisia de la Veneția, pentru a găsi împreună forma cea mai potrivită de implementare a acestei reforme”, a precizat democratul.

Potrivit lui Plahotniuc, prima propunere a PDM privind optimizarea Parlamentului, în cadrul reformei politice anunțate, este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61 deputați.

„Cred că, un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient. Deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va putea fi supravegheată mult mai eficient de către societate”, a punctat Plahotniuc.

A doua propunere vizează controlul cetățenilor asupra deputaților.

„Mai exact – cetățenii să poată retrage mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit, când nu-i mai reprezintă în mod corect, pe cei care i-au votat și delegat în Parlament”, a punctat el.

Vlad Plahotniuc a mai spus că nu au demarat până acum inițierea unui asemenea referendum din mai multe motive.

„În primul rând, că am dorit să evităm cheltuirea banilor publici. În al doilea rând, fiindcă prezența la referendum, în general, este foarte redusă, și riscam să obținem un rezultat contestabil, care probabil nu ar fi reflectat obiectiv opinia cetățenilor. Însă, odată cu desfășurarea alegerilor parlamentare, apare un moment oportun pentru acest referendum. Menționez, fără să cheltuieli suplimentare a banilor publici și, desigur, având certitudinea unei prezențe înalte la urne.  Suntem siguri că, această reformă ne va ajuta pe noi, să luăm decizii ulterioare în Parlamentul următor, unde PDM desigur va fi prezent”, a conchis democratul.

Andriana Cheptine

Doina Secrieru

Share