Recomandare: Igor Dodon – în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al RM

Recomandare: Igor Dodon – în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al RM

Comitetul Executiv Politic al PSRM recomandă Consiliului Republican desemnarea lui Igor Dodon în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al RM şi se pronunţă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale în paralel cu alegerile parlamentare anticipate, potrivit unui comunicat de presă.

După pronunţarea hotărîrii Curţii Constituţionale, PSRM a organizat, prin propriile structuri raionale, conferinţe în toate organizaţiile teritoriale din ţară, întruniri la care au avut loc dezbateri pe marginea tacticii şi strategiei partidului în situaţia creată. În paralel, PSRM a cerut obţinerea, în regim de urgenţă, a avizului experţilor din partea structurilor internaţionale vizavi de hotărîrea CC, în special a Comisiei de la Veneţia.

Comitetul Executiv Politic al PSRM a constatat că în pofida unei incertitudini generale, lipsei unei viziuni clare asupra procesului electoral, a modului de desfăşurare a scrutinului şi a pregătirilor pentru acesta, este deja evident că majoritatea candidaţilor care au vreo şansă de participare la alegeri sînt cunoscuţi în linii generale.

În acelaşi timp, grupul forţelor patriotice stataliste este dominat de incertitudine şi chiar de neîncredere reciprocă. În opinia noastră, acesta este un semnal foarte periculos pentru poporul Moldovei şi pentru ţară, la general. La anumite etape, fără o cunoaştere definitivă a formatului în care vor avea loc alegerile şi organizarea acestora, unele forţe au lansat acuzaţii nefondate la adresa altora. Mai mult ca atît, au fost  auzite apeluri la boicotarea alegerilor preconizate şi reluarea luptei în alt plan politic.

Anume de aceea, în cazul în care alegerile sînt inevitabile, organizaţiile raionale ale PSRM consideră drept obligatorie participarea la alegerile prezidenţiale a candidatului partidului în persoana preşedintelui formaţiunii, Igor Dodon. Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiştilor susţine recomandările organizaţiilor raionale şi, urmînd prevederile legale, propune Consiliului Republican PSRM desemnarea Preşedintelui Partidului în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al RM din partea PSRM. În opinia Comitetului Executiv Politic, activităţile de pregătire pentru campania electorală urmează a fi lansate chiar astăzi.

PSRM va face uz de toate metodele legale posibile pentru a obţine organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale, care să se desfăşoare în condiţii de transparenţă maximă a procesului de votare.

Comitetul Executiv Politic PSRM consideră că alegerile prezidenţiale directe şi alegerile parlamentare anticipate sînt unica şi ultima modalitate de a opri genocidul social, colapsul economic total, impotenţa politică şi, drept consecință, dispariţia Republicii Moldova de pe harta politică a lumii ca stat suveran. S-ar putea întîmpla să nu mai existe o altă şansă de a respinge atacurile oligarhilor şi unioniştilor.

PSRM cheamă toate forţele sănătoase ale societăţii, care cred în viitorul prosper al Republicii Moldova independente, să-şi consolideze eforturile pentru victorie.

Mihaela Rotari

Share