Recean: „Cea mai bună reformă economică și socială este acordarea unui loc de muncă bine plătit”
Deschiderea continuă a Guvernului pentru o cooperare eficientă cu autoritățile locale, pentru a rezolva problemele cetățenilor și a realiza obiectivul de integrare europeană a țării noastre a fost reconfirmat la întâlnirea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanții autorităților publice locale și a serviciilor desconcentrate din raionul Rîșcani.
„Vom oferi în continuare primarilor instrumente utile pentru rezolvarea problemelor din localități și dezvoltarea acestora. Ne concentrăm pe modernizarea infrastructurii rurale prin programe precum „Satul European”, pe susținerea antreprenorilor care cresc comunitățile noastre și mizăm pe implicarea dumneavoastră pentru a construi Europa în fiecare sat și oraș. Economia locală se dezvoltă prin susținerea spiritului antreprenorial și acțiuni de sprijin a mediului de afaceri”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
Dorin Recean a amintit că Ministerul Finanţelor a restructurat mijloacele financiare şi a obţinut dobânzi bune, iar începând cu săptămâna viitoare finanţările vor fi deblocate în cadrul proiectelor desfășurate prin programele de dezvoltare regională.
În același timp, premierul a subliniat rolul administrației publice locale în procesul de facilitare a accesului cetățenilor la servicii publice, dar și în procesul de reformare a sistemului de asistență socială: „Sistemul trebuie să țintească mai bine beneficiarii reali și, să nu uităm, că cea mai bună reformă economică și socială este acordarea unui loc de muncă bine plătit”.
Aleșii locali și reprezentanții serviciilor desconcentrate din regiune au vorbit despre posibilitatea preluării în gestiune a terenurilor adiacente malului Prutului, pentru asigurarea ordinii publice și de întreținere a zonei. Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că săptămâna viitoare va avea loc o ședință de coordonare în cadrul căreia această problemă va fi clarificată: „Obiectivul este ca plajele să fie utilizate eficient în beneficiul cetățenilor iar administrațiile locale să poată încasa resurse financiare în plus din activitate turistică”.
De asemenea, au fost discutate subiecte precum lipsa cadrelor didactice, criza demografică dar și numărul mic al elevilor în școli, insuficiența cadrelor medicale, necesitatea sporirii capacităților de asimilare a fondurilor și reabilitarea traseelor locale.