Reacție: Volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI – indicate în statistica BNM şi preluate în raport – nu coincid cu informaţiile deţinute de noi

Reacție: Volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI – indicate în statistica BNM şi preluate în raport – nu coincid cu informaţiile deţinute de noi

Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) anunță că a examinat declaraţiile făcute de către organizaţiile non-guvernamentale Comunitatea WatchDog.md şi Transparency International Moldova, pe marginea raportului privind utilizarea sistemului bancar al Republicii Moldova în spălarea a 70 mlrd. USD, informează OFICIAL.

Într-un comunicat de presă, SPCSB a menționat că, conform legislaţiei naţionale cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, SPCSB (în continuare – Serviciu) recepţionează doar tranzacţiile suspecte de spălare a banilor şi finanţare a terorismului, prin virament sau numerar de la anumite limite.

„Tranzacţiile realizate între bănci, între bănci şi Banca Naţională a Moldovei, între bănci şi Trezoreria de Stat, între Banca Naţională a Moldovei şi Trezoreria de Stat sunt exceptate de la raportare în adresa Serviciului. În acest context, preliminar, informăm că volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI (în special Federaţia Rusă) indicate în datele statistice ale Băncii Naţionale a Moldovei şi preluate de autorii studiului nu coincid cu informaţiile deţinute de către Serviciu. Conform datelor acumulate şi analizate de Serviciu, confirmate inclusiv prin documente oficiale, valoarea totală a mijloacelor băneşti legalizate în contextul tipologiei „Global Laundromat”, având la bază ordonanţe judecătoreşti, cu utilizarea conturilor corespondente ale băncilor ruseşti deschise la BC MOLDINDCONBANK SA,  a constituit cca 22 013 152 564 USD”, se spune în comunicat.

Totodată, Serviciul a anunțat că, „urmează să revină cu informaţii complexe referitor la desfăşurarea tipologiei de spălare de bani „Global Laundromat”, acţiuni de investigaţii realizate, aspecte privind cooperarea externă şi rezultatele obţinute de instituţia specializată în prevenirea şi combaterea spălării banilor”.

Andriana Cheptine

Share