Reacția PDM la propunerea Președintelui Dodon

Reacția PDM la propunerea Președintelui Dodon

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a luat act de anunțul făcut de Președintele Igor Dodon, privind propunerea ca actualul sistem electoral să fie înlocuit cu unul mixt.

„Vrem, în primul rând, să ne exprimăm regretul pentru faptul că Președintele și PSRM nu au găsit de cuviință să dialogheze constructiv până acum pe această temă. Au ieșit cu o inițiativă doar când au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral și că există consens în societate pe acest subiect. Considerăm că ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie”, se spune într-un comunicat al democraților.

PDM crede că doar sistemul uninominal le va oferi cetățenilor un control deplin asupra deputaților din viitorul Parlament, iar acest lucru a reieșit foarte clar și din consultările publice pe care le-am avut.

„Timp de mai bine de o lună au fost organizate dezbateri largi în societate pe tema votului uninominal, dezbateri care au avut loc pe platforma parlamentară și la care au participat categorii reprezentative ale societății: ONG-uri, sindicate, organizații ale minorităților etnice, personalități publice, analiști, partide politice, experți electorali, reprezentanți ai instituțiilor statului etc. A existat, de asemenea, o dezbatere a partidelor de opoziție, unde inițiatorii proiectului privind votul uninominal au participat și au prezentat nenumărate argumente în favoarea acestui sistem electoral, în timp ce oponenții s-au limitat la a folosi pe post de contraargumente, atacuri la persoană și injurii”, mai spune sursa citată, precizând că, în același timp, „a fost organizată o campanie de informare a populației din întreaga țară, atât prin intermediul mass-media, cât și prin campanii din ușă în ușă, unde cetățenilor li s-au oferit materiale informative și li s-a explicat ce înseamnă votul uninominal”.

Totodată, „s-au strâns aproape un milion de semnături în favoarea votului uninominal, o susținere fără precedent pentru o inițiativă în Republica Moldova”.

„În urma acestor dezbateri largi, inițiatorii au operat mai multe modificări în proiectul depus în Parlament și sunt gata să facă și alte completări. Suntem deschiși să discutăm inclusiv cu partidele și reprezentanții societății care propun sistemul mixt, să ne expunem argumentele, de ce considerăm că uninominalul e mai potrivit pentru cetățeni. Nu refuzăm dialogul cu nimeni, dimpotrivă, încurajăm să existe unul cât mai deschis și constructive”, mai spun democrații.

În context, PDM menționează că ultimele sondaje au arătat o preferință clară a cetățenilor pentru sistemul de vot uninominal.

„Și PDM rămâne convins că sistemul uninominal oferă cetățenilor mai multe pârghii de control asupra viitorilor deputați. Vom continua să prezentăm argumente în acest sens.

Vom discuta cu toate partidele care sunt interesate de un dialog deschis, vrem un consens politic cât mai larg în privința schimbării sistemului electoral, dar în primul rând vrem un consens larg în societate și respectarea dorinței majorității cetățenilor, de la care am pornit în inițiativa noastră”, mai afirmă democrații.

PDM spune că înțelege „de ce unele partide se opun schimbării actualului sistem electoral – politicienii nu vor să se reformeze singuri, unii își doresc în continuare să ajungă în Parlament ascunși după liste, să nu dea socoteală în fața oamenilor pentru activitatea lor ca deputați”. „O parte dintre partidele care se opun au chiar în programul lor politic schimbarea sistemului electoral și cetățenii le-au dat votul inclusiv pentru acest lucru. Astăzi, pentru aceste partide, e mai important să-și rezolve propriile interese, decât să respecte votul pe care l-au primit de la cetățeni”- afirmă democrații.

PDM consideră că reforma politică este absolut necesară. „În viitorul Parlament cetățenii trebuie să fie reprezentați de cei pe care îi aleg în mod direct, diaspora să aibă proprii deputați, organizațiile etnice să fie și ele reprezentate, precum și alte categorii importante ale societății. Schimbarea sistemului de vot reprezintă doar un început al reformării clasei politice”, subliniază PDM.

Maria Roșca

Share